Farlig cykeltur på Skarphäll och den gotländska rådjursjakten

Foto:

Gotland2007-06-16 01:06
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I veckan höll jag på att bli påkörd och inte bara en gång, utan minst tre. Det hände när jag cyklade längs cykelbanan på Skarphäll. Brukar försöka att undvika denna gata i rusningstrafik, men nu hade jag ärende till området och trots skärpt uppmärksamhet så inträffade alltså tre tillbud när bilar korsade cykelbanan på sina in- och utfarter från olika parkeringar.

Området var från början avsett för industrier och lågintensiv handel. På senare år har karaktären dock ändrats radikalt till ett stort handelscentrum med mycket trafik på framförallt Skarphällsgatan, vilken är områdets pulsåder. Denna gata har idag på en sträcka av drygt 400 meter runt 20 stycken in- och utfarter från olika parkeringar, butiker och företag. En del ligger dessutom med bara ett par meters mellanrum!

Det måste vara rekord på en gata med så intensiv trafik, men definitivt inget rekord att vara stolt över i trafiksäkerhetssammanhang. Hoppas verkligen att man tänker till ordentligt vid planeringen av det nya stormarknadsområdet kring ICA Maxi. Något nytt Skarphäll när det gäller trafiksäkerhet tror jag nämligen ingen vill ha.

Livsbetingelser
Debatten om de inplanterade rådjuren på Gotland har åter tagit fart, mycket på grund av att det under våren och försommaren skett ett antal trafikolyckor där rådjur blivit påkörda och dödade. Har tidigare skrivit om rådjuren och då använt formuleringen "illegalt inplanterade", men eftersom detta väckt starka känslor hos en del jägare utelämnar jag fortsättningsvis denna formulering. Sedan vet jag att det fortfarande råder delade meningar om huruvida inplanteringen var just illegal eller inte, men 1989 förbjöd Länsstyrelsen inplantering av rådjur.

Rådjuren finns nu i den gotländska faunan vare sig vi vill det eller inte och att återskapa ett rådjursfritt Gotland lär nog bli svårt.Orsaken till inplanteringen kan ju bara varit en, nämligen att utöka jaktutbudet med ytterligare en art. Däremot verkar det inte som rådjuren under de senaste åren jagats speciellt mycket och anledning har naturligtvis varit att man vill låta stammen växa sig stark och uthållig. Livsbetingelserna är ju perfekta med milt klimat, lite snö och mycket mat.

Konsekvenserna av att ha en växande rådjursstam på Gotland blir många, bland annat skador på skog, gröda och trädgårdar, men det största och farligaste problemet är ändå trafiken. De flesta olyckor slutar i bästa fall med kostsamma plåtskador på bilarna och en ordentlig chock för de inblandade.

Rådjursjakt
Nu är det bara att hoppas att de entusiastiska jägarna tar sitt ansvar och genom jakt åtminstone håller nere rådjursstammen på en rimlig nivå. Förhoppningsvis nöjer man sig också med de inplanterade rådjuren och låter bli att utöka jaktutbudet med ytterligare arter som till exempel hjortar. Eftersom dessa är både tyngre och snabbare blir trafikfaran då ännu större. För att inte tala om älgar...

Fakta: Rådjur förekommer i hela Sverige, men bara glest i övre Norrland. Total stam (vintertid) cirka 600 000 - 800 000 djur, varav omkring 200 000 skjuts varje år. Sommarpälsen är rödbrun och vinterpälsen är gråbrun. Kidet (ungen) är vitprickigt vid födseln. Bocken (hanen) bär horn som fälls och förnyas årligen. Geten (honan) får 1 - 3 kid. Parningstid från slutet av juli till början av augusti.

Källa: Landshypoteks "Barkbok".
Väder
Avslutar med att rapportera hur vädret var den 16 juni förra året och denna gång i Visby: Sol och plus 18 till 19 grader. Varför rapporterar jag då ständigt detta? Jo, en gång hörde jag en meteorolog säga "att när det gäller väder är minnet mycket kort". Därför hjälper jag till att fräscha upp det. Trevlig helg!

Läs mer om