Facken måste visa att de behövs
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
LO får underkänt, särskilt illa är det med ledarskapet inom LO i indexet. Inget fackförbund får några toppbetyg. Jusek som bland annat organiserar jurister och ekonomer får sammantaget okej anseende, men de flesta fackförbund landar på svagt anseende.
Detta i ett land som byggts upp av fackföreningsrörelsen och där inflytande på arbetsplatserna nästan är självklart. Otack är världens lön.
Vad vill medlemmarna ha
Det går inte att leva på gamla meriter. Man kan inte förvänta sig att människor är beredda att betala medlemsavgift för redan vunna segrar. Fackförbunden består av medlemmar, utan medlemmar inget fack. Därför måste fackförbunden våga fråga sig vad det är medlemmarna vill ha. Medlemskapet måste fyllas med ett värde.
Medlemmarna måste veta att de får ut någonting och det är tillsammans som de är starka. Det gäller alla fackförbund. När a-kassan inte har någonting med medlemskap att göra, det redan finns kollektivavtal på arbetsplatsen och lönerna förhandlas fram individuellt måste fackföreningarna hitta nya frågor att arbeta med.
Det finns många som far illa på arbetsplatser och som utnyttjas av arbetsgivare. Men de är sällan med i facket. De har inte råd, eller tycker inte att det är någon idé förrän de har fast arbete.
Där har facket en målgrupp att fokusera på. Så länge de är oorganiserade och tvingas följa arbetsgivarens nycker, så blir det svårare att komma framåt i det fackliga arbetet. Det gäller så väl arbetare som akademiker och tjänstemän.
Svårt för papperslösa
Fackförbundens försök att hjälpa dem som är värst utsatta och som behöver absolut mest hjälp, de papperslösa, verkar inte heller vara till någon nytta.
Ett år efter att flera fackförbund startade ett center för att hjälpa papperslösa som utnyttjas på arbetsmarknaden, har centret bara lyckas hjälpa en person. De papperslösa är kritiska och har lämnat styrelsen för centret. En fackföreningsrörelse som fungerar hittar nya lösningar och nöjer sig inte med att konstatera att det är svårt.
Facken måste var och ett ställa sig frågan om vilka de ska hjälpa och på vilket sätt. Samtidigt måste fackföreningsrörelsen tillsammans fundera på sin roll i det moderna samhället. Deras roll är inte helt och hållet den samma som när Sveriges första fackförbund, Typograferna, bildades. Det är dags att ta sig an nya uppdrag och faktiskt fråga dem som inte är medlemmar, vad de vill ha av facket.
Måste använda makten
LO och andra fackförbund sitter på en hel del makt, både i investeringar och genom styrelseplatser, som remissinstans och opinionsbildare. Det gäller att använda den makten i medlemmarnas intresse och inte bara sitta passivt och vänta. När ökade vinster är det som hyllas i ekonomin måste facket göra motstånd. Höga vinster sker nämligen alltid på bekostnad av arbetarnas ökade utslitning.
Fackförbunden har mycket att lära av varandra och imagen som de olika fackförbunden har. Starka fackförbund ställer hårda krav och driver medlemmarnas frågor. De backar inte och nöjer sig inte med några få kronor eller procentenheters löneökningar. Medlemskapets värde är högt om man har ett starkt fack.
Det är inte längre så att man per automatik skaffar sig ett fackligt medlemskap när man kommer ut på arbetsmarknaden. Facket måste ha någonting att erbjuda, något som man inte kan få ändå. Det är dags för facken att inse det.