Ett friskare hav i sikte
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Marinarkeologer förklarar nu hur Östersjöns bräcka och kalla vatten gör att skeppsmasken inte trivs, vilket är en förklaring till att förlista fartyg som i varmare hav skulle ha brutits ner för länge sedan är så välbevarade.
Havet som fartygsbevarare är en illustration av Östersjöns unika marina miljö. Dessvärre är det en miljö som är hårt belastad. De återkommande algblomningarna, de döda bottnarna och utsläppen från orenade avloppsledningar går hårt åt den ömtåliga miljön.
På torsdagen enades Östersjöländernas miljöministrar om en aktionsplan för att kraftigt minska utsläppen av kväve och fosfor. Andreas Carlgren ser det som ett viktigt steg för att få ett friskare hav, även om han tillstår att mycket återstår att göra.
Det viktiga med torsdagens överenskommelse som slöts i Krakow i Polen är att den både stadgar utsläppsminskningar och en tidsram för åtgärderna. Minskningarna ska ske fram till 2016 i enlighet med ländernas handlingsplaner som ska vara färdiga senast 2010.
När en nedräkning är i gång mot en överenskommen tidsgräns är det svårare för länder att dölja sig bakom urvattnade försäkringar om att i framtiden leva upp till utfästelser; makthavarna får helt enkelt ögonen på sig. Det är nödvändigt. Aktionsplanen för Östersjön är för viktig för att den ska tillåtas att kantra och förlisa på grund av politiska missgrepp.