Ett bra mjölkbeslut
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Genom ökade produktionskostnader och minskade avräkningspris har mjölkproducenterna länge dragits med dålig lönsamhet. Mjölken är en av våra viktigaste baslivsmedel och grundprodukten i en mängd dagligvaror. Dessutom utgör mjölkproduktionen en av hörnstenarna i arbetet med att hålla det svenska landskapet öppet och landsbygden levande.
I Sverige pågår en ständig diskussion och debatt om matpriser och ibland känns det som frågan blivit lite av ett självspelande piano.Det är dags att utöka matprisdebatten med kvalitetsbegreppet och som konsument börja fundera över vad vi äter och inte bara vad det kostar. Handeln och producenterna måste också ta sitt ansvar och hjälpa till att synliggöra kvalitetsmaten bättre. Statusen på livsmedel måste höjas, så att maten på faten får samma status som exempelvis den nyinköpta dyra soffan i vardagsrummet.
Glöm heller inte bort alla nyttigheter som exempelvis en liter mjölk innehåller och till ett betydligt lägre pris än de flesta helt onyttiga läskprodukter.Har många gånger funderat över detta när jag med hjälp av kassakvittot kunnat konstatera att man för priset av en liten flaska Coca Cola får tre rejäla portioner havregrynsgröt med mjölk och äpplemos. Dessutom av genomgående ekologiska råvaror!
Kan EU-pengarna hjälpa till att öka konsumtionen av mjölkprodukter bidrar de samtidigt till ett öppet landskap och en levande landsbygd. För som sagt, så länge prisjämförelsen med Coca Colan består utan att någon reagerar nämnvärt, måste det vara något fel på matprisdebatten!