Engagemanget sitter inte i webbplatsen

Gotland2009-04-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vem vill bjuda hem sina vänner för att sitta i soffan och prata partipolitik? Vilka känner sig manade att knacka dörr i grannskapet om det finns en hemsida som gör det enklare att organisera sådana partievenemang?
När socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan presenterade webbplattformen "Mitt S" på måndagen var sådana frågor underställda den nya teknikens möjligheter. Partiet har tagit ett historiskt steg och blivit det mest öppna i Sverige genom satsningen, menade Baylan och tryckte på att man inte behöver vara partimedlem för att skaffa sig ett konto på sajten och börja engagera sig.
Men när Baylan tittar bestämt in i kameran på Youtubeklippet och säger "nu kör vi!" upplever nog få utanför leden av s-märkta och EU-valspeppade kandidater och ombudsmän samma entusiasm som när inspirationskällan Barack Obama bad om kampanjhjälp i USA i höstas.
Några exempel på event som man på måndagen kunde ta del av i det mest öppna partiets arbete visar att det mestadels handlar om traditionella evenemang:
"Marita Ulvskog deltar i utåtriktad verksamhet vid Centralsjukhuset [i Karlstad] tillsammans med Kommunal." Fyra anmälda.
"Anna Hedh träffar s-pensionärer i Växjö." Två anmälda.
Obama har en rockstjärnas aura. I hans presidentvalskampanj ville folk förknippas med honom och hans budskap. Det konceptet går inte att kopiera rakt av. Särskilt inte av ett idétrött parti i en snårig sits. Hur många minns något riktigt medryckande Youtubeklipp från socialdemokraterna? Vad är det för budskap som vännerna i soffan därhemma ska ta till sig?
Socialdemokraterna var först ut med egen kanal på Youtube och nu vill de göra en Obama genom att ha bäst infrastruktur för att koppla ihop "gamla traditionella folkrörelsemetoder med nya verktyg på internet". Men problemet är att det inte är smarta webbplattformar utan idéer och budskap som får människor att känna tillhörighet och engagera sig.
Samma dag som Baylan sade "nu kör vi!" rullade alliansen in på Stockholms Centralstation för att bränna av en omgång till av satsningen "En timme för Sveriges framtid". Kampanjen handlar om att de som tittar förbi mötesplatserna får prata några minuter med någon minister eller riksdagsledamot. "Alliansen lyssnar - du pratar", är en slogan som används. Synpunkterna från samtalen ska arbetas in i den gemensamma plattform som allianspartierna går till val på 2010.
Givandet och tagandet i alliansen har lett till en öppenhet för nya idéer i partierna. Formen gör det samtidigt lättare för dem att öppna sig för intryck som kommer utifrån i strävan att finna nya svar. Jämför det med socialdemokraternas anspråk på att vara "det mest öppna partiet". Än så länge kan de ju inte ens enas om politiken med de två partier som de vill regera med nästa höst. Hur ska de då kunna ta in intryck utifrån?
Läs mer om