Energi för dem som gett upp

Gotland2009-01-30 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag blir så trött! Trött på att kärnkraftslobbyisterna hela tiden matar på med sitt budskap om kärnkraftens förträfflighet, samtidigt som man skickligt manövrerar förbi informationen om alla dess gigantiska risker och framtida kostnader. Enligt TT konstaterar nu Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) att notan för att ta hand om det framtida svenska kärnavfallet slutar på 78 miljarder kronor, vilket är 23 miljoner mer än prognosen visade för bara två år sedan.
Ett av grundfelen i debatten är att man hela tiden utgår från en ökande energianvändning, i stället för att diskutera hur den kan minska. Göran Bryntse - teknologie doktor i pappersteknik - påpekar till exempel i en insändare i GA att den svenska pappersindustrin kan spara så mycket som en tredjedel av sin totala elförbrukning bara genom energieffektivisering. Exempel är energisnåla pumpar, fläktar och motorer och energisnål framställning av mekanisk massa.

Kärnkraften är en föråldrad teknik och jag tycker att den miljöpolitiska riksdagsledamoten Gunvor G Ericson träffade mitt i prick med sitt uttalande: "Kärnkraft, energi för dem som gett upp." Precis lika mitt i prick som en kärnfysiker beskrev det redan på 60-talet: "Kärnkraft är världens dyraste teknik för att koka vatten". Dessutom vill vi inte av miljö- och säkerhetsskäl bryta bränsleuranet till reaktorerna i Sverige, trots att vi har tillgång till det, utan importerar det cyniskt från andra länder.

En folkomröstning 1980 beslutades att kärnkraften i Sverige skulle vara avvecklad år 2010 och ersatt med förnyelsebara energikällor, men avvecklingstiden har vid ett flertal tillfällen omförhandlats och genom olika partiöverenskommelser flyttats fram.
Kärnkraftslobbyisterna har varit skickliga att förhala avvecklingen och politikerna har haft för mycker beslutsångest. Låt oss hoppas att de närmaste åren visar på en ny inriktning.
Läs mer om