Endast Alliansen tar ansvar för Sverige
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den internationella bankkrisen ökar kraven på politiskt ansvarstagande och ledarskap. I detta allvarliga läge förmår inte oppositionen att presentera en gemensam politik eller gemensamma förslag för att främja sysselsättningen.
Istället får vi se oppositionens interna motsättningar spelas upp inför öppen ridå. Det är otillräckligt och det är slarvigt. Det är en brist på respekt för situationens allvar.
Att socialdemokratin på egen hand presenterar reformer, som inte har stöd hos övriga oppositionspartier och dessutom spräcker statens utgiftstak, tyder på ett oansvarig förhållningssätt till den finansiella och realekonomiska kris vi idag befinner oss i.
Detta borde även Gotlands socialdemokratiske riksdagsledamot Christer Engelhardt hålla med om. Det socialdemokratiska initiativet innehåller samma idéer och argument som praktiserades av Göran Perssons regering, med känt resultat, ytterligare jobb skulle gå förlorade och bidragslinjen skulle återigen leda till en cementering av utanförskapet
Vid valet 2006, den dåvarande högkonjunkturen till trots, led Sverige av ett stort utanförskap från arbetsmarknaden med över en miljon människor, mer än var femte svensk i arbetsför ålder.
Den socialdemokratiska bidragslinjen skapade tillsammans med orimligt höga inkomstskatter en situation där det för många knappt lönade sig att arbeta. Särskilt gällde detta för människor med låga inkomster.
Konsekvensen blev inte bara att vi i Sverige fick en växande klyfta mellan dem som hade jobb och dem som stod utanför arbetsmarknaden. Det innebar även att betydande delar av samhällets resurser låstes i ersättnings- och bidragssystem istället för att gå till viktiga välfärdsverksamheter som skola och sjukvård. Än en gång kan vi konstatera att socialdemokratin väljer att dölja situationens allvar genom att förorda en passiv utbetalningspolitik med arbetsmarknadspolitiska åtgärder istället för komma med konkreta initiativ för att minska den finansiella krisens påverkan på Sverige. Det är inte att ta ansvar för Sverige.
Vi befinner oss nu i ett läge med konjunkturavmattning och finansiell oro vilket ställer krav på en sammanhållen, aktiv och ansvarstagande politik. Mot oppositionens spretiga förslag med skattehöjningar står en ansvarstagande ekonomisk politik som fyra partier står bakom.
Det är inte utan anledning Anders Borg nyligen utsetts till en av EU:s främsta finansministrar.