En dag för mål och visioner

Gotland2008-06-18 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I dag är det många och stora frågor som ska avhandlas av kommunfullmäktige.
Vision Gotland 2025, det regionala tillväxtprogrammet, varumärkesplattformen samt strategisk plan och budget för 2009-2011.
Att ha så många och så stora frågor på samma möte är praktiskt eftersom de på många sätt hör samman, men frågan är hur bra det är för dokumentens kvalitet och den demokratiska behandlingen.
Nu är de flesta orden och formuleringarna redan manglade både utan och innan, men ändå.
En fråga som ligger mig nära är medborgarinflytande, demokrati och en levande dialog mellan medborgare och makthavare.
Här finns en del utvecklingsmöjligheter och möjligheten till inflytande är också en fråga som brukar rankas ganska lågt av medborgarna i de undersökningar som görs.
Därför är det bra att man nu enats kring en formulering som lyder: "Kunskapen om hur samhället fungerar ska öka i syfte att stärka demokratin. Utbyte av erfarenheter och kunskaper mellan beslutsfattare och medborgare skapar möjligheter till ökad dialog och delaktighet i utvecklingen av Gotland".
Ett sätt att gå från ord till handling i denna fråga är att öppna frågor för debatt innan de ligger på bordet för beslut eller i värsta fall, när allt redan är bestämt.
Under alla mina år på GT har vi kämpat för att få ta del av underlag till beslut som ska upp i kommunala nämnder samtidigt som ledamöterna. Det har varit ett trögt arbete som ännu inte fått något större genombrott.
Kommunen hävdar att allt är "arbetsmaterial" innan det har behandlats.
Detta gör det väldigt svårt för oss att skildra konsekvenser och olika sätt att se på frågorna innan beslut fattas. Vi får oftast ut handlingarna till en nämnd samma dag som sammanträdet äger rum. Det som ledamöterna har flera dagar att läsa in sig på, ska vi läsa in på ett par timmar.
En motivering har varit att förslagen kan uppfattas som att det är klubbade beslut och att medborgarna/läsarna kan missförstå detta.
Så kan man ju se det, men man kan också se det som att förslagen förankras hos medborgarna som också har en chans att påverka, visa på konsekvenser som kanske inte politikerna har tänkt på.
Ett annat sätt att stärka demokratin är att fler folkvalda blir mer aktiva i den allmänna debatten, att man svarar på insändare och själv tar initiativ att skriva om förslag som är på gång för att fråga efter allmänhetens synpunkter.
Alltså precis det som man är ute efter i formuleringen i Vision Gotland 2025 som citeras här ovan.
Läs mer om