Det råder guldläge för alliansen

Gotland2009-03-02 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är dystra tider för s-ledaren Mona Sahlin. På söndagen publicerade Dagens Nyheter en undersökning från Synovate som visar att väljarna har rekordlågt förtroende för Sahlin - medan statsminister Fredrik Reinfeldt har fått en rejäl skjuts.
I samtliga fyra grenar - att företräda Sverige utomlands, leda regeringen, skapa riksdagsmajoriteter och ingjuta hopp om framtiden - anser väljarna att Reinfeldt är den bättre av de två. Bara för ett halvår sedan var det oavgjort i duellen.
Samtidigt har det rört på sig i väljarnas partisympatier. I Synovates februarimätning har oppositionens övertag över alliansen minskat till 3,9 procentenheter - det röda blocket får 50,0 procent av väljarstödet mot 46,1 för de blå. Socialdemokraterna får drygt 38 procent, det lägsta väljarstödet sedan valhösten 2006. Moderaterna belönas däremot för hanteringen av finanskrisen, partiet når rekordhöga 28,8 procent.
Trenden över tid är tydlig - stödet för alliansen växer, medan stödet för oppositionen krymper.
Det har inte varit en lätt höst för Sahlin. I senaste numret av Fokus berättar journalisten Anita Kratz "historien om hur socialdemokraterna mobbade sin egen partiledare, räddade Lars Ohly och sjabblade bort ett historiskt övertag".
När tvåpartisamarbetet med miljöpartiet presenterades trodde Sahlin att hon hade fått klartecken från LO-ledningen. Men den strategin grusades av vänsterfalangen som krävde att få in vänsterpartiet. Sedan dess har alla turer kring samarbetsformerna försvagat Sahlins maktposition. Försöken att bli en lyssnande, inkluderande ledare har fått henne att verka ostrategisk och svag.
Sahlin har självklart ett eget ansvar för att hon ofta framstår som otydlig. Samtidigt kan man konstatera att partiet är större än hennes person - och att hon inte fått den backning som en ledare i ett så stort och brett parti behöver.
Det är någonting sorgligt över hela skeendet. Politiken beskrivs ofta som en tävling, där partierna tävlar om vem som har de bästa förslagen. Men de senaste åren tycks opinionsskiftningarna snarare bero på att partierna är indragna i ett race mot botten.
Under Göran Persson blev socialdemokraterna så impopulära att alliansen lätt kunde framstå som det nya, fräscha alternativet. Men när de borgerliga väl kom till makten lyckades de orsaka skandaler och fatta impopulära beslut som eldade på oppositionens stöd.
Nu har regeringen blivit skickligare på att förmedla sitt budskap - och samtidigt har oppositionen sjabblat bort sig till den grad att allt fler väljare anser att alliansen är det kloka och trygga alternativet.
Fortfarande är det oppositionen som leder i opinionsmätningarna. Att Sahlin kritiseras betyder inte nödvändigtvis att hon kommer att förlora - många väljare är trogna sina partier, oavsett vem som är partiledare.
Men de senaste månadernas händelser visar att socialdemokraterna har svårt att leda samarbetet med v och mp samtidigt som man hanterar sina inre motsättningar. Så länge oppositionen är så här svag kan regeringen lugnt fortsätta att styra den politiska dagordningen och vänta in väljarnas stöd.

Läs mer om