Det finns kulturella skillnader

I alla kulturer finns tabun kring sexualiteten. Nästan överallt har homosexualitet varit strängt förbjudet. Men i västvärlden numera uppmuntras den. Wera Svensson reflekterar över kulturella skillnader.

I alla kulturer finns tabun kring sexualiteten. Nästan överallt har homosexualitet varit strängt förbjudet. Men i västvärlden numera uppmuntras den. Wera Svensson reflekterar över kulturella skillnader.

Foto: JUSTIN LANE

Gotland2007-12-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På sista tiden har jag lyssnat på två intressanta föreläsningar om kulturella skillnader. Just nu får man prata om sånt igen. För några årtionden sen gällde: Det finns inga skillnader. Alla människor är lika.
En holländsk professor, Hofstede, talade på Högskolan om Kulturella utmaningar, alltså att man måste ta hänsyn till kulturella skillnader, när man umgås med folk i andra länder. Och, lite mer svårsmält här, att det är de som kom först, som bestämmer.

Svensk kultur är mer feminin
Han nämner små skillnader, som hur man svarar i telefon. Svensken säger sitt namn. Amerikanen: hallo! Engelsmannen svarar med nummer. Om familjen får lite mer pengar, hur spenderar man dem? Holländarna skaffar mer grejer till hemmet. Spanjorerna går mer på restaurang. Svenskarna gör fler långa resor.
Sånt här hänger ihop med hur ens samhälle ser ut. I länder med stora klasskillnader hittar man korruption och många våldsbrott. Det gäller många afrikanska länder. Kulturer med stark individualism är rika, har svaga familjer, som Sverige eller USA. Ordet "jag" hörs ofta.
Hofstede ser "könsliga skillnader" också. I en "maskulin" kultur gäller stor, stark, vacker; svag social välfärd. Tänk på USA! Svensk kultur är då mer "feminin", med strävan till jämlikhet och god social trygghet. Kulturer kan ha olika tidshorisont. I Kina gäller lång tidsplanering, högt sparande, bra på matte(!).I afrikanska länder hittar han svag planering för framtiden. Det finns tydliga skillnader i hur man organiserar samhället. I nordiska och anglosaxiska länder finns vi alla på en marknad. Utbud och efterfrågan skall stämma, på arbetsmarknaden, i sjukvården och så vidare.
I afrikanska länder eller i Indien är individen beroende av sin familj och vill gärna gynna sina släktingar. Tyskarna ser samhället som en maskin, säger Hofstede. Politikernas uppgift är att smörja den så den fungerar. För japaner eller latinamerikaner är samhället en pyramid, där var och en håller sig på sin nivå.

Tabun kring sexualiteten
Etnologen Karl Olov Arnstberg talade om en särskild form av kulturella skillnader: tabun. Tabun finns, det vet alla. Så kallas ämnen man inte talar om, saker man bara inte gör. I alla kulturer finns tabun kring sexualiteten.
Somliga är mycket starka, som förbud mot incest. Det har en förklaring, inavel skadar avkomman. Andra tabun skiftar över tiden. Nästan överallt har homosexualitet varit strängt förbjudet. Men i västvärlden numera uppmuntras den.
Sex diskuterar vi inte vid middagsbordet. Och inte heller Döden. Den har dock i andra tider varit ständigt närvarande, både i livet och i diktningen. Svenskar är uppfostrade att inte diskutera politik eller religion. Förmodligen därför att det kan skapa motsättningar, höjda röster, bråk. Sånt avskyr vi, men det älskar man i andra kulturer.
Om en svensk kommer in i en nästan tom buss eller samlingssal, sätter han sig rätt långt ifrån andra. Jag satt en gång i en stor kyrksal i Tanzania. När gudstjänsten började var jag ensam i "publiken". Näste som kom satte sig tätt intill mig. Han menade bara att vara vänlig, men ni kan tänka hur jag kände mig.

Språk eller dialekt
Arnstbergs bok heter Svenska tabun. Någon frågade om det finns speciella gotländska tabun. Då kom upp att "fastlänning må inte försöka tala gutamål!". Det blir fel och pinsamt. Men engelsmän accepterar vilken engelska som helst.
Arnstberg menar att det beror på att "engelska är ett språk, gutamål en dialekt" Men det tycker ju inte jag. Se där en kulturell skillnad till!
Läs mer om