Den lurade ungdomsgenerationen
Foto: Christof Stache
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Själv hör Fridolin till de ovanligt lyckade 80-talisterna. Under sitt 25-åriga liv har han redan hunnit med att vara riksdagsledamot för miljöpartiet och reporter för samhällsprogrammet Kalla fakta.
Men det betyder inte att han har fel i sina påpekanden. Etableringsåldern, det vill säga åldern då 75 procent av en generation har jobb, har stigit stadigt och är i dag cirka 28 år.
Nyligen kom statistik från SCB som visar att Sverige har den näst högsta ungdomsarbetslösheten i EU. Mest oroande är att hela 14 procent av ungdomarna mellan 20 och 25 varken studerar eller arbetar. I vissa storstadsförorter är det omkring en tredjedel av ungdomarna som lever utanför samhället - de försörjs av sina föräldrar, svartjobb eller kriminalitet.
Den höga ungdomsarbetslösheten betyder inte bara att ungdomarna får vänta med egen bostad och familjebildande, utan också att fler på sikt riskerar att bli fattiga pensionärer.
När frågan debatterades i riksdagen på fredagen valde oppositionen att propagera för åtgärder och utbildningar, medan arbetsmarknadsministern talade sig varm för jobbgarantin. Men faktum är att varken socialdemokraterna eller Alliansen har fått bukt med ungdomsarbetslösheten, oavsett konjunktur.
Garantier och åtgärdsprogram räcker inte långt, när grundproblemet är att tidigare generationer har byggt trygghetssystem som skyddar dem själva - och som utestänger de unga.