Demokratin behöver mer än så
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Demokratin borde komma fler till del och för att uppnå det är det bra med nya idéer i nya banor. Att sitta still i båten ger inga poäng hos mig.
Socialdemokraterna har i en motion föreslagit att kommunen ska stå för en lokal dit medborgarna kan komma för att möta politiker, ställa frågor eller bara samtala om aktuella frågor. Det tar emot att såga ett förslag vars ärliga uppsåt är att stärka demokratin och minska avståndet mellan medborgare och politiker. Men den tiden är förbi då man kan boka en lokal och räkna med att folk kommer dit. Öppna hellre en dialog via Internet. Hjälps åt med att vara "veckans politiker" och svara på frågor, chatta eller beskriv den fråga som just du brinner för.
För verkliga möten i verkliga livet, krävs det nog att politikerna kommer till väljarna istället för att kräva motsatsen. Och hur skulle det fungera i praktiken? Om en medborgare kommer in och vill ha en fråga belyst borde denne i rättvisans namn få alla de olika partiernas syn på saken. Men att ha ett bemannat kontor med representanter från alla partier låter inte rimligt i tider när det ska vändas på varenda krona i den kommunala ekonomin.
Men som sagt, det tar emot att vara kritisk och jag hoppas verkligen att själva kärnan i socialdemokraternas motion stannar kvar i medvetandet och gror vidare till något mer anpassat för dagens behov och ekonomi.
Gotlands kommun har också de senaste åren satsat mycket på att möta kommuninvånarna. Man drar på turné för att diskutera olika kärnfrågor, nu står Bygg Gotland och Raka Spåret på tur, tidigare har det varit varumärke/visionsarbetet, skolan och "Dialog Hela Visby".
Så det är ju inte som att inget görs.
*
Demokrati handlar också mycket om att lyssna och respektera varandras olika åsikter. Jag tyckte det kändes onödigt att kommunfullmäktiges ordförande, Lilian Edwards (m), så bryskt avbröt Carina Lindberg (v) i hennes replikskifte om vården på Gotland. Även om jag på intet sätt håller med Carina Lindberg i sak, så kändes det onödigt att tillrättavisa henne innan hon kommit till sin poäng.
*
Däremot har jag ingen förståelse för oppositionens starka motvilja mot privata lösningar för att upprätthålla kommunal service. Visst finns det dåliga exempel men när man som igår diskuterade njursjukvården som genom en privat lösning gjort att vården blivit bättre, mer tillgänglig och dessutom mycket billigare, då känns det inte konstruktivt att komma med argument att privata entreprenörer per automatik är dåliga och styrda av enbart vinstintresse.
Och som en bekant frågade sig retoriskt: varför är det helt okej med privata tandläkare men inte läkare i sjukvården? Är privata tandläkare oseriösa och endast ute efter att tjäna pengar till sina ägare?