De vassa publikfrågorna uteblev på årets Öppet Forum
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Bra eftermiddag
I min lördagsledare skrev jag så här inför Forumet: "Om gotlänningarna utnyttjar möjligheten att ställa frågor och rederiet lyssnar och verkligen tar till sig resenärernas synpunkter, kan det bli en riktigt intressant eftermiddag på Borgen".
Och det blev en bra eftermiddag med ett 70-tal i förväg insända frågeställningar och nog kändes det som rederiet tar till sig de olika synpunkterna och förslagen. Kanske ibland lite för artigt, för varje förslag måste ju vägas mot att det inte bara skall passa förslagsställaren, utan också helst alla resenärer. Däremot saknades de vassa frågorna ställda direkt från publiken. Tiger hälsan still?
Viktiga frågor
Äntligen har dock frågorna om miljö och framtida bränslen nu kommit in i debatten och det är verkligen hög tid, för i det kommande färjeavtalet kommer nämligen resenärerna att få stå för hälften av eventuella bränsleprishöjningar. Några radikalare förändringar verkar inte vara på gång när det gäller de nuvarande fartygens maskineri, men för nästa generations båtar ser det ljusare ut. Gas redovisades som ett tänkbart framtida bränsle och vem vet, kanske blir det gotländsk biogas som gör framtidens trafik både miljövänlig och oberoende av den svajiga oljemarknaden. Kunde sedan den eviga frågan om el-
anslutning av färjorna när de ligger vid kaj få en slutgiltig lösning vore mycket vunnet med minskade luftutsläpp.
Följetongen med Nynäshamnsproblemen och den miserabla bagagehanteringen ser inte ut att få någon lösning i år heller. Passagerare utan bil får fortsätta att gå nerför en backe och hämta sina väskor på bagagevagnarna och sedan upp igen till båtbussarna. Ibland känns det faktiskt som intresset för frågan svalnade från hamnbolagets sida när det blev klart att Nynäshamn blir kvar som den norra fastlandshamnen.
Fortsatt debatt
Nästa år är det tioårsjubileum för Öppet Forum och även det första året i den nya trafikperioden. Rederiet andas optimism och gotlänningarna är hyfsat nöjda. Det får dock inte innebära att debatten tystnar, utan nästa år är det åter dags för nya frågeställningar och en redovisning av vad som hänt med årets förslag. Allt för att vi skall kunna behålla en väl fungerande färjetrafik.