De små stegens FRA-tyranni

Gotland2009-07-10 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
FRA-lagen fortsätter att pina alliansen. I höst behandlar riksdagen den utlovade kompromiss som gjorde det möjligt för tveksamma ledamöter att rösta ja till elektronisk massavlyssning. För att driva igenom FRA-lagen krävdes enighet på regeringssidan. Fyra kritiska riksdagsledamöter hotade att stoppa förslaget. Fler än så krävdes inte för att fälla FRA. Löften om begränsningar till skydd för den personliga integriteten blev det som till sist räddade lagen. Bara en av motståndarna stod fast vid sitt nej: Folkpartiets Camilla Lindberg.

Helhetsgrepp
Hur blir det då med begränsningarna? I måndagens Dagens Nyheter uttrycker nätverket Borgerligt nej till FRA, däribland Anders Wijkman (kd) och Lindberg, stark oro för att regeringen inte lever upp till utfästelserna.Den kommande tilläggspropositionen innehåller visserligen en del positiva inslag. Det hindrar inte att Borgerligt nej till FRA oroas över att Säpo smygs in bakvägen.
I den ursprungliga överenskommelsen fanns några rader om att se över polisens och säkerhetstjänstens behov av informationsinhämtande. Några sådana inslag finns dock inte med i det här förslaget. Borgerligt nej till FRA menar att det är troligt att tilläggspropositionen följs av ytterligare en tilläggsproposition. Vill det sig riktigt illa kan FRA utvecklas till vad kritikerna kallar en "FRA-shop". Där myndigheter kan "shoppa", det vill säga beställa olika underlättelser. Hellre än att öka förvirringen och misstänksamheten borde regeringen ta ett helhetsgrepp. Hellre en samlad politik än de små stegens tyranni.

Krokodiltårar
Under den här mandatperioden har ingen fråga orsakat mer smärta och vånda för regeringens fyra partier än FRA. Ett par riksdagsledamöter skaffade sig hjältestatus (framför allt Lindberg) medan andra tappade sitt förtroendekapital. Vem minns inte Fredrick Federleys krokodiltårar i riksdagens talarstol? FRA-lagens vara eller icke vara ser dessutom ut att bli en viktig valfråga.
S-ledaren Mona Sahlin lovar att riva upp lagen om de rödgröna vinner och hon blir statsminister. Lägg till opinionsframgångar för Piratpartiet och du får en valdebatt som inte alls är bra för regeringen. Alliansen har överhuvudtaget svårt att förhålla sig till friheten på nätet. Kd:s Göran Hägglund är åtminstone tydlig med sitt fullständiga ointresse. Kristdemokraterna hymlar inte med att de har andra prioriteringar. Som bekant tar partiet också ensidigt ställning för oförändrad upphovsrätt. De övriga tre partiledarna mumlar mest. Av allt att döma hoppas man att stormen ska blåsa över.

Underbetyg
Det kommer naturligtvis inte att hända. Snarare riskerar väljarstödet att blåsa bort. Internet är en stor del av människors vardag. Rimligtvis måste också IT-frågorna ges ett större utrymme i debatten. Alliansen måste ta integritetsskyddet på allvar. Uppenbarligen finns en utbredd oro för att regeringen inte tar ställning för vanliga medborgares rättigheter. Det är ett kraftigt underbetyg till alliansen.

Läs mer om