Dags gå till beslut om trafik

Gotland2008-05-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Så var det dags igen för en ny debatt om trafiken i Visby innerstad.
Man kan redan ana hur det kommer att låta.
Staden innanför murarna är viktig för hela Gotland, det är själva symbolen för hela ön, där ska nutid och dåtid leva parallella liv.
Och, framför allt, det är hemadress för ett antal gotlänningar som behöver en fungerande infrastruktur i bostadens omedelbara närhet.
För några år sedan undersökte Gotlandshem möjligheten till att värdera sina lägenheter för att kunna ta ut, om inte marknadshyror, så differentierade hyror som skilde mellan de olika kvarteren.
Resultatet av klassningen ledde aldrig till några förändringar men mycket intressant var det faktum att de flesta av Gotlandshems lägenheter i innerstaden skulle få sänkta hyror på grund av dålig tillgänglighet och andra standardminskande faktorer.
De som väljer att bo i innerstaden har till viss del också valt obekvämligheten. Man kan inte begära samma tillgång på till exempel parkeringsplatser i en stadsdel med medeltida gränder som i ett nybyggt kvarter, byggt utifrån dagens krav och normer.
Men fri parkering och tillträde till sin bostad året runt är ändå det minsta man kan kräva.
Däremot tycker jag att alla vi andra som valt att bo utanför kan betala en avgift för att vi såväl kör in som parkerar där.
I den bästa av världar skapar detta utrymme för nya företag, cykeltaxi nämnde jag häromdagen, varför inte speciella innerstadstaxibilar som går på el eller biogas?
Någonstans måste man hur som helst sätta ner foten och bestämma sig, bekänna färg för hur man vill vårda världsarvet. Frågan har utretts ett antal gånger och stötts och blötts tillräckligt.
Dessutom borde man i samma veva kunna ändra på de befintliga parkeringsbrickorna så att de inte gäller på livstid utan säg kalenderår. Det borde väl inbringa några extra kronor till den kommunal kassan utan att det äts upp i ökad byråkrati?
Läs mer om