Byråkrat eller företagare?
Är politikern Eva Nypelius (c) och direktören Lars Samuelsson osäkra? Vill de ha en byråkrat eller en företagare till projektledare i den nya näringslivsorganisationen Tillväxt Gotland? Svar kanske ges i morgon.
Foto: Håkan Ericsson
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kanske är det så, att kommunen och näringslivets företrädare börjat fundera på om de vill ha en byråkrat eller en företagare, som projektledare.
Enligt annonsen efterlyser man en företagare. Men om man ser på uppgifterna, så är kunskaperna om hur kommunen och länsstyrelsen fungerar viktigare, än att vara en sprudlande entreprenör. Huvudkritiken från företagarna mot kommunen och länsstyrelsen är ju det passiva och fyrkantiga bemötandet de får av olika tjänstemän. Vems är ansvaret att ändra på detta?
Det som retar gallfeber på många företagare är, att det är så svårt att tämligen snabbt få klart besked om ja eller nej eller på vilka villkor, från en tjänsteman i kommunen eller på länsstyrelsen. Hur ska den projektledare se ut, som kan sätta fart på detta? Kan en företagare gå in och härja med tjänstemannens chef för att få fart på ärendet och en förändrad attityd till företagarnas villkor? Vad säger förvaltningschefen för tekniska förvaltningen eller stadsarkitektkontoret om projektledaren/företagaren härjar för att få snabbare hantering? Eller ska inte den tilltänkta projektledaren i Tillväxt Gotland härja och sätta fart på ärendehanteringen, så företagarna får svar, så att de kan starta, utveckla och anställa i sina företag? Var inte en av huvuduppgifterna för den nya organisationen, att vara en företagarlots, raka spåret in?
Företagarnas regionchef Johnny Rönnfjord uttalade nyligen, att det inte behövs någon ytterligare näringslivsorganisation på Gotland. Det blir bara ytterligare krångel för företagarna, menade han. Och det har uttalats farhågor för att den bara kommer att domineras av och gynna de större företagen på Gotland och missgynna de små företagen. Vi kan ju jämföra med förebilden för den nya näringslivsorganisationen, Gotlands turistförening, GTF. Vilken glädje och nytta har besöksnäringen av den? När nu den viktiga processen för nytt avtal med nytt färjerederi drar ut på tiden, då är GTF och dess ledning tysta, som möss. De tiger snällt medan oron sprider sig bland besöknäringens många företagare, som vill ha klart besked om vilken färjetrafik vi får framöver. Vem har satt munkavle på GTF om långbänken med färjeavtalet?
Är det oklarheterna om vad den nya projektledaren ska göra, som gör att det är svårt att välja bland de många sökanden? Ska det vara en kommunkunnig eller företagarkunnig person, som kan öppna dörrar och få fram besked till företagarna? Ska verkligen projektledaren styra och ställa över kommunens folkvalda och chefer, eller vilket mandat ska projektledaren ha? Är det politikerna, företagarna eller projektledaren, som ska avgöra detta?