Bygg inte bort det gröna

Gotland2009-02-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Samhällsplaneringen enligt plan- och bygglagen är ett av de viktigaste uppdragen Gotlands kommun har.
Planprocesserna är hårt styrda och ska förankras både på längden och tvären innan nya översikts- och detaljplaner fastställs.
Kommunens politiska ledning ska inte bara ta emot passningar från näringslivet som vill exploatera olika områden, den ska ha en egen vision om hur man vill ha det och skapa möjligheter för denna vision genom planerna.
Bland annat ska man ha en god överblick, se sammanhangen och vad de olika planerna betyder när de samspelar. Se hur det ena påverkar det andra.

Planarbetet ska inte bara vara en byråkratisk parentes som ska skyndas på för att inte sätta viktiga investeringar på spel. Det ska vara en seg process som medvetet förhalar och är konservativ för att inte medverka till ingrepp som för alltid påverkar värden som aldrig kan återställas.
I stadsplaneringen är det viktigt att man har en plan för stadens grönområden. En stad utan parker, dungar och annan grönska blir snart en andefattig stad att leva i.
Jag kan tänka mig att många ser Torslunden som en skräpig onyttig bit mark som inte har något större värde.
Men man kan inte se varje liten samling träd och buskar för sig, man måste se helheten.

Just vad gäller bostäder kan kommunen styra var dessa ska finnas och hur de ska se ut. Att det finns ett tryck mot att bebygga varje möjlig fläck som ligger hyfsat centralt så man kan skriva "bara ett stenkast från Visby ringmur" är inte konstigt, men är det verkligen nödvändigt att bygga just där?
Det är bostadskö till alla bostadsområden i Visby. Man kan styra tillgången utan att behöva vara rädd för att stå med tomma lägenheter. Störst efterfrågan är det inte heller på fyrkantiga stapelbara kuber med havsutsikt. Längst kö är det till radhus och dessa områden är inte många medan staden snart är full av små fyrkanter där människor bor ovanpå varandra.
Radhus kan inte byggas på höjden, det är byggekonomiskt mindre lönsamt än att bygga flerfamiljshus, men är det byggföretagens ekonomi eller gotlänningarnas efterfrågan på bostäder som ska styra samhällsplaneringen?

En helt ny stadsdel ska byggas i södra Visby, Visborg, med tusentals nya bostäder. Ett bra exempel på just precis den formen av styrning som man kan göra genom politiska beslut i samhällsplaneringen.
Det kan knappast vara nödvändigt att bebygga den lilla gröna plätt som Torslunden utgör för några enstaka bostäder.

Läs mer om