Bort med alla heliga kor
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men vem gynnar dessa påbud? Egentligen ingen om man ser det på sikt. Och det är på sikt som arbetsrätten ska granskas. Företagandet är kanske den viktigaste grunden för vårt välstånd, växer företagen så växer Sverige.
Därför gäller det att utforma arbetsrätten så att den gynnar företagen, och då främst de små- och medelstora företagen. De som inte har råd att betala ut bonusar till höger och vänster. De som har fullt upp med att få vardagen att fungera. De som inte har råd att ha heliga kor runt omkring sig.
Att det förhåller sig på det här viset vet Maud Olofsson och centerpartiet, som det småföretagarparti det är. Det är därför hon nyligen presenterat förslag för att underlätta för småföretagarna. Centerpartiet vill ha en ny svensk modell för arbetsrätten. Man vill ha mildare krav på uppsägning utan saklig grund under de första två åren av en fast anställning, förlängd provanställning från sex till tolv månader och man vill ge alla företag rätt att undanta två personer från turordningsreglerna.
Lagstiftning om en uppmjukning av LAS, lagen om anställningsskydd, kan bli aktuellt, säger Maud Olofsson, efter att fack och arbetsgivare misslyckats med att komma överens om ett nytt Saltsjöbadsavtal. Hennes utspel gjorde att finansminister Anders Borg (m) fick spader. Maud måste vara tondöv, sa han och skakade på sin hästsvans. Näringsministern var inte sen att kontra med att finansministern är omodern som inte vill förnya arbetsrätten.
Men i ett avseende har Anders Borg en klar poäng. Det är inte rätt tillfälle att nu lägga fram förslag om en uppluckring av LAS. För genast kommer alla arbetsrättskramare fram och tycker att så får man bara inte göra. Det är som att svära i kyrkan eller ännu värre.
Inte har hon sina allianskamrater med sig, heller. De vill vänta och se. Tycker kanske att frågan är för laddad att ta i, just nu. Och möjligen har de rätt. För även om Olofsson har rätt i sak, så är den politiska tajmingen inte den bästa.
Just nu - när varslen står som spön i backen och arbetslösheten och finanskrisen har lagt sig som ett obehagligt vått täcke över landet. Nu när det ser ut som det gör, är det inte läge att ifrågasätta anställningstryggheten även om effekterna visar sig vara hur bra som helst.