Börja med medierna
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att stimulera konkurrens i samtliga branscher är sunt och bra. Inte tu tal om det.
Med tanke på det seminarium och den debatt jag lyssnade på igår, om vem som har makten i och över medierna, har jag ett förslag på vilken bransch man kan börja med.
Den svenska mediebranschen galopperar mot en total ägarkoncentration där ett fåtal intressenter snart äger alla dagstidningar. Man knyter också till sig radio och teve, bygger egna webbportaler för i dag ska alla ha sitt eget mediahus.
Journalistförbundet har frågat Konkurrensverket om möjligheten att se över ägarkoncentrationen för att se hur den påverkar konkurrensen, men verket anser inte att det är en konkurrensfråga.
Jaha, och vad är det då?
I Sverige finns ingen lag som reglerar ägarkoncentration i medier, vi har presstödet som ska borga för mångfald.
Presstödet säger dock ingenting om en och samma ägare skulle äga samtliga tidningar i Sverige.
Vi är många som inte tycker att det är mångfald att sprida samma material under flera olika varumärken och att det inte bara är ett problem för mångfalden utan även för demokratin och konkurrensen.
Ägarkoncentrationen beskrevs också ungefär på detta sätt vid det seminarium som Journalistförbundet anordnade under gårdagen när presstödet och insynen i EU diskuterades.
En timme senare anordnade Tidningsutgivarna en debatt om vem som har makten över det fria ordet med utgångspunkt i att bloggosfären i dag fått en allt större betydelse.
Där beskrevs ägarkoncentrationen föga förvånande tvärtom om som något bra. Starka ägare har större möjligheter att utvecklas, våga testa nytt utan att det riskerar att haverera hela ekonomin.
Agneta Lindblom Hulthén, förbundsordförande i Journalistförbundet, lanserade ett nytt begrepp i går, originaljournalistik. Något hon anser är värt att både lyfta fram och slåss för.
För ägarkoncentrationen har, hittills, inte lett till att man utvecklar journalistiken, tvärtom har man spätt ut densamma så att samma innehåll ska räcka till alla mediehusets distributionskanaler och dessutom delas fritt mellan olika mediehus inom koncernerna.