Bloggar skrämmer makten
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Projekt om medborgarinflytande haglar med olika konstruerade versioner på samma tema: fler måste vara med och bestämma.
Sen får man, helt gratis och utan ansträngning, ett engagemang utan motsvarighet i närtid. Folk i alla skikt av samhället reser sig och engagerar sig på olika, men alla mycket tydliga, sätt.
Beslutet om FRA-avlyssningen födde ett veritabelt ramaskri och makten stod helt oförberedd på detta engagemang.
Om politikerna nu inte gillade engagemanget i just den här frågan så borde de ändå, samtliga 349 i riksdagen, ställa sig upp och applådera svenska folket.
Istället visar makten genom praktisk handling att man inte är så där väldigt intresserad av att låta medborgarna ha inflytande. När man borde ha tagit en time out i FRA-frågan för att förankra och lyssna, valde man att driva igenom den med oförklarlig brådska.
I EU-parlamentet har den estländska s-ledamoten Marianne Mikko lagt ett förslag om att det fria bloggandet måste regleras och att man inte ska få vara anonym.
Syftet är säkert att man vill komma åt internets baksida där material och falska uppgifter kan spridas fritt utan skydd av enskildas integritet.
Men även här tycker en politiker alltså att den bästa lösningen är att begränsa yttrandefriheten rakt av för alla.
Visst, många bloggare och debattörer på nätet borde lära sig mer om nettikett (hur man uppför sig på nätet) men att för den skull belägga hela mänskligheten med restriktioner i yttrandefriheten är inte lösningen.
Centerns Lena Ek, EU-parlamentariker, klargör i ett pressmeddelande att "Media är viktigt för att skydda demokratin, och bloggar är ett betydelsefullt och dynamisk bidrag till mångfalden. Att kontrollera, registrera och avgiftsbelägga bloggar skulle få enormt negativa konsekvenser för yttrandefriheten".
Det är bra rutet men det skulle ha varit klädsamt om centern haft samma inställning i FRA-frågan.