Blir det mörkt i hallen i kväll?

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-03-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Tänkte börja med det roligaste (och samtidigt sorgligaste) jag läst den här veckan. Nämligen de i debatten på helagotland.se som är övertygade om att Markus Wahlgren fick jobbet som chef för Systembolaget tack vare sitt efternamn.
Man orkar inte ens känna empati med så offertyngda människor. Jag funderar däremot mycket på vilken världsbild man har när man är övertygad om att konspirationen är så omfattande att den till och med blandar sig i tillsättningen av en butikschef.
En annan fundering har handlat om mediedrevet mot Sveriges kommuner och landsting (SKL) som reser till USA på studiebesök för att se hur man där löst olika samhällsfrågor. Som jag kunde utläsa debatten och skriverierna fanns det inget större folkligt uppror, det var mest medierna som blåste upp det hela.
Att som Carina Lindberg, kräva att man skulle satsa de två miljoner kronor som resan kostade SKL, på sjukvården istället, kan inte ses som annat än ett populistiskt grepp. De är cirka 50 personer som åker, den gotländska sjukvården skulle alltså genom denna teoretiska beräkning (teoretisk eftersom man knappast får igen pengarna om man låter bli att resa) få 40 000 kronor...

*
Jag funderar också ganska mycket över varför redaktionschefen på Gotlands Allehanda själv tar för sig när det ges ett ganska bra exempel på granskande journalistik. Ett helt uppslag där han själv både beskriver och bedömer. Har han för lite att göra? Fick han ingen annan att göra det? Såna frågor kan jag ägna ganska många minuters funderande.
Själva grejen, avslöjandet av myterna kring farorna med aspartam, var klockrent och visar på en vakenhet som man ibland kan sakna, rent allmänt. Men tyvärr kliver Peter Wennblad själv lite i klaveret när hela "avslöjandet" grundas på en enda källa: Livsmedelsverket.
Det finns ju olika åsikter om aspartam och andra tillsatsers effekter på hälsa och miljö.

*
Funderar också på det här med att släcka lyset i kväll. När man skulle återskapa "Big bang" i Schweiz i höstas befarade många att det fanns risk att hela planeten skulle sugas in i ett svart hål (det är säkert inte en formellt/tekniskt riktig beskrivning men ni förstår vad jag menar). Samma vid millennieskiftet, alla datorer och hela vårt levnadssätt skulle haverera trodde somliga.
Men om hela världen, som har elektricitet, knäpper på och av strömmen samtidigt, vad händer då? Gösta Walin, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet, sågar kampanjen hårt med bland annat just detta som argument. "Vattenfallschefen borde ta en paus från sina “klimatutspel" och ta departementschefen i örat" skriver han i ett debattinlägg. Nu tillhör i och för sig Gösta Wallin den skara forskare som anser att klimatfrågan är hårt överdriven och baserad på felaktiga grunder, men ändå. I just denna fråga undrar jag också om man tänkt igenom saken ordentligt.
Sen undrar jag om det blir mörkt och tyst i Hemse ishall ikväll...
Läs mer om