Betyg är inte lösningen

Gotland2007-11-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ibland får man känslan av att de borgerliga tror att allt blir bättre i skolan, om man bara inför mer och fler betyg. Medlet för att öka kunskapen i skolan är inte fler och mer betyg. Det är snarare bättre resurser och fler och bättre lärare.
I socialdemokraternas uttalande från förtroenderådet talas om att lärarna måste få vara lärare. De ska bara vara pedagoger och inte uppfostrare, kuratorer, mammor och pappor för vilsna elever. Jag kan förstå att det låter vettigt, men vad krävs för att få den optimala inlärningsatmosfären i en skola. Jo, trygghet, ordning och reda, elevernas delaktighet och därav respekt för skolans vuxna.
Är inte förutsättningen för den goda inlärningssituation, att relationen mellan lärare och elever präglas av värme, nyfikenhet och ömsesidig respekt. Mer betyg blir bara de enkla lösningarnas metodik.
När jag gick igenom skolsystemet var det relativa betyg. Mycket berodde på lärarens inställning till eleven och om det var många duktiga eller svaga elever i klassen. När den fem-gradiga betygsskalan användes kunde ju till och med femmorna ta slut, för enligt normalfördelningskurvan, så fanns bara ett visst antal femmor tillgängliga. Så tolkades betygssystemet av många lärare. Vårt nuvarande betygssystem är nog det bästa vi haft. Det ska finnas klara kriterier vad som krävs för att få godkänt, väl godkänt och mycket väl godkänt. Kunskapsmätande handlar mer om att eleverna ska kunna visa, att de förstått sammanhangen, än att räkna upp Europas städer och kungarnas årtal. Förståelsekunskap premieras framför katalogkunskap, som kan hämtas i böcker eller på internet.
Jag tror att om lärarna fick utbildning i och alla skolor oavsett stadium kör stenhårda rutiner med återkommande samtal med föräldrar och elever om hur kunskapsprocesser går, så vore det mer vunnet än all världens betyg.
Betyg mäter bara. Om skolan och lärarna misslyckats med att få eleverna att inhämta den kunskap som krävs, måste skolan och lärarna ha mer resurser för att med andra pedagogiska grepp lyckas i sitt uppdrag. Förståelse handlar inte om upprepat tjat, det handlar om kvalitativt olika sätt att beskriva, så förståelse uppstår.
Politikens främsta uppgift måste vara att ge skolan och skolans professionella personal resurser och verktyg för att klara kunskapsprocessen för alla elever. Fler och mer betyg är inte lösningen. Det är relationen mellan lärare och elever, skolans resurser och lärarnas och rektorns pedagogiska kvalitéer, som är lösningen.
Läs mer om