Beslut med fel signaler

Gotland2008-04-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I lördags var det 22 år sedan det fruktansvärda reaktorhaveriet i Tjernobyl, en olycka som mer och mer faller i glömska. Alliansregeringen uttalade tidigt att man inte skulle fatta några beslut i kärnkraftsfrågan under innevarande mandatperiod, alltså före år 2010. Vad händer då? Jo, vips så startar kärnkraftsindustrin ett gigantiskt upprustningsarbete av Sveriges kärnkraftverk och pumpar in miljardbelopp. Var det vad regeringen tänkte sig med sitt beslut om att inte behandla kärnkraftsfrågor före 2010?
Förresten är årtalet 2010 magiskt i den här frågan, för i en folkomröstning 1980 beslutades att kärnkraften i Sverige skulle vara avvecklad år 2010 och ersättas med förnyelsebara energikällor som sol, vind, vatten och bioenergi. Vi har nu facit. Utbyggnaden av alternativen har gått trögt och avvecklingstiden för kärnkraften har vid ett flertal tillfällen omförhandlats och genom olika partiöverenskommelser flyttats fram. Ett av grundfelen i debatten har hela tiden varit att man utgår från en ökande energianvändning, istället för att diskutera hur den kan minska.
Kärnkraftslobbyisterna har varit skickliga med att förhala avvecklingen och de alternativa energikällornas utbyggnad har inte förrän nu fem i tolv så smått börjat uppmuntras. Låt oss hoppas att de närmaste åren visar på en ny inriktning, för kärnkraften är en föråldrad teknik som effektivt blockerar de moderna alternativen. En uppstramning av energifrågan behövs!
För trots att det är 22 år sedan haveriet i Tjernobyl finns minnena kvar för evigt för alla i dess närhet - både fysiskt och psykiskt.
Läs mer om