Beslut att leva med i många år

Gotland2009-05-06 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sveriges kommuner får inte gå med vinst och inte heller med förlust. En sund tanke men när kommunerna inte kan använda goda år för att spara till sämre tider tappar man också en hel del av möjligheten till långsiktighet.
Nu ska balanskravet ses över och ändras har regeringen lovat. Kanske man ska eftersträva balans under en längre period än ett år, kanske fem.
När en kommun behöver fatta långsiktiga beslut som vi ska leva med i många år framöver, är det inte särskilt långsiktigt och hållbart att tvingas fatta ett dåligt beslut på grund av att det just nu råder kris och lågkonjunktur. När man som här på Gotland nu ser över all mathantering och står inför stora investeringar finns risken att man tvingas välja något man egentligen inte vill ha, bara för att det är det billigaste alternativet.

I måndagskväll hade LRF bjudit in till en dialog kring maten. Hur vi lagar till den och var vi hämtar råvarorna. Dessa frågor kommer inte att bli mindre viktiga i framtiden och det handlar mer och mer om innehåll och hälsoeffekter än bara kortsiktiga kostnader.
Kostutredningens ena alternativ är den så kallade cook and chill-metoden som inte är dålig på något vis men heller inte ett modernt och klimatsmart sätt att tillreda mat. Samtidigt måste man jämföra med alla bilar som levererar råvaror till många små kök istället för till några få stora, men nu talar jag om själva processen att tillaga maten.
Vad händer om vi investerar i tre stora tillagningskök och bygger fast oss i en metod som är helt ute om några år?

Att laga maten nära den som ska äta av den, av råvaror som är producerade i närheten och inte på andra sidan jorden är faktorer som blir mer och mer tagna för givna. Går det att hoppas på en lösning på Gotland som är bra både för plånbok, hälsa och miljö?
Läs mer om