Beskeden ges mellan raderna

Gotland2008-02-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Med bytet av ekonomitalesman från Pär Nuder till Thomas Östros kommer upp-enbarligen besked om socialdemokratisk politik. I alla fall några.
Socialdemokraterna försöker nu göra som moderaterna. Ta de populäraste delarna av motståndarens politik och addera ett par egna accessoarer. Huvudpunkterna, presenterade i Dagens Nyheter i fredags, är tre:
Arbetslinjen.
Starkare näringsliv.
Forskning och utbildning.
Partiet ska alltså bli bättre än de borgerliga i de frågor som de borgerliga vann valet på, enligt den stora väljarundersökningen som presenterades i veckan. Precis som moderaterna - de har ju gjort helt om i den socialdemokratiska paradfrågan om välfärd.
Det hela är inte överraskande. Thomas Östros har varit den socialdemokrat som flitigast tillämpat denna strategi, triangulering. När Östros var skolminister brukade han instämma med utmanaren Jan Björklund i satsningen på kunskaper: "Men vi vill inte ha en sorteringsskola". Och i ett sista ryck som näringspolitisk talesman deltog Östros på fredagsmorgonen i en debatt i P1 morgon mot finansmarknadsminister Mats Odell, i frågan om försäljning av statliga Vin & Sprit.
"Ni vill sälja av ideologiska skäl", sade Östros.
Socialdemokraterna skulle alltså framstå som de pragmatiska, trots att det snarare är de som vägletts mest av ideologiska dogmer i sitt fasthållande av offentligt ägande.
Men det kanske mest intressanta är att läsa mellan raderna. Vad ska inte "återställas"? Tja, fastighetsskatten. Avdraget för hushållsnära tjänster (som förre partiledaren Göran Persson använder maximalt). Sänkningen av taket i sjukförsäkringen. Detta är bara några av alliansregeringens reformer som passerar obemötta.
Artikeln slutar med påståendet att socialdemokraternas politik är "modern". När någon säger så ringer varningsklockor. Begreppet är innehållslöst. Vad som är modernt eller inte kan tolkas valfritt. Om en politik anses behöva den typen av plattityder så är det ett svaghetstecken.
Slutklämmen blir också lite ironisk när så mycket i övrigt i socialdemokratisk politik handlar om att "återställa".
Läs mer om