Barnens rätt till papporna
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Syftet är att ge föräldrar möjlighet att stanna hemma mer med sina barn.
Ett mycket vällovligt syfte men ett konstigt förslag eftersom Försäkringskassan med dagens system måste påminna nästan en halv miljon föräldrar i år om att de måste ta ut sina dagar med föräldrapenning innan de "brinner inne".
464 000 pappor och 56 000 mammor har nyligen fått brev med påminnelse om att de har i genomsnitt 126 föräldrapenningdagar kvar per barn.
Lösningen heter inte vårdnadsbidrag som bara ytterligare minskar barnens möjlighet att vara tillsammans med sina pappor.
Jag har inga bevis men jag vågar ändå slå vad om att det inte är papporna som kommer att utnyttja vårdnadsbidraget på 3 000 kronor.
Socialdemokraterna känner av nån konstig anledning sig tvungna att ge ett motförslag till vårdnadsbidraget istället för att bara förorda att det förkastas.
Oppositionen föreslår något som presenteras som "förlängd föräldraledighet" men som i själva verket är ytterligare statlig styrning av hur de befintliga dagarna ska tas ut.
(s) vill att en månad ska öronmärkas och bara få tas ut efter att föräldrarna börjat jobba igen, vid dagar då förskolan är stängd eller för att rent allmänt få vara mer hemma.
Varken regeringens (läs kristdemokraternas) eller oppositionens förslag verkar särskilt genomtänkta.
Om man vill ge föräldrar mer tid att vara hemma med sina barn så är det fullt möjligt för de flesta redan med dagens system.
Om man inte tvingade mammorna att ta ut det mesta och papporna att stanna på jobbet så skulle det i vart fall gå mycket lättare att pussla ihop en längre ledighet.
Att göra detta möjligt är dock mycket svårare eftersom det handlar om att röra om i en cementerad tradition av könsroller som man inte rubbar genom kosmetiska förslag och illusioner av valfrihet.