Baisse på börsen
Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det här är ett mycket bra och välkommet initiativ! Andelen kvinnor i de statliga bolagen har ökat från 22 procent till 33 procent bland ordförandeposterna, och från 47 till 49 procent i styrelserna. Men på den privata sidan går det alldeles för långsamt. Alldeles för långsamt. Mannen är mall, när det gäller var, när och hur makten ska finnas och utövas.
Är det då underligt att många kvinnor som tillfrågas att till exempel sitta i styrelser, tackar nej? Är det då underligt att många kvinnor aldrig ens får en sådan fråga? Svaren på dessa frågor är såklart nej.
Precis som ministrarna nu hävdar så handlar åtgärderna för att få flera kvinnor i börsbolagens styrelser om ytterst om rättvisa, om makt och om konkurrenskraft. Det är på alla sätt och vis lönsamt att ha kvinnor i olika styrelser. Kanske kan man förresten också säga att förslagen inte bara handlar om att få in flera kvinnor i styrelserummen, utan också om att få flera män att lämna plats för kvinnorna.
Det är också glädjande att se att Maud Olofsson så här kraftfullt engagerar sig i jämställdhetsfrågorna. Det har ju länge ansetts vara folkpartiets hjärtefråga i regeringen, särskilt kanske av folkpartisterna själva. Och även om det naturligtvis inte är så, är det bra att centerpartiet tar för sig i debatten. Man kan tyvärr faktiskt säga att jämställdhet inte är regeringens bästa ämne. Men det kan bli!