Att luras är ingen bra taktik
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I tisdags gick jag hem från jobbet och var väldigt mycket mer vänsterpartist än centerpartist.
Vänstern höll rak rygg i hela frågan medan socialdemokraterna, som la förslaget från första början, kommit till insikt utan någon större trovärdighet medan Alliansen bevisligen var splittrad men försökte tvinga fram en enad front för att driva igenom massavlyssningslagen.
Onsdagmorgon var ett hallelujamoment när jag hörde om beslutet om återremiss, det enda förnuftiga alternativet.
Jag trodde faktiskt inte på det när jag sen hörde att det skulle tas ett nytt beslut på kvällen.
Nej, så funkar inte demokratin tänkte jag.
Det verkar som om det fanns en uttalad strategi från början att undandra sig uppmärksamheten, uppfylla minsta möjliga omförhandling för att sen klubba igenom förslaget i skuggan av landskampen mellan Sverige och Ryssland.
Konspiratoriskt, javisst, men det kännetecknar också hela denna lag som säkert har ett gott syfte men som skjuter så väldigt mycket mer än den tänkta målet.
Man KAN inte bortse från det integritetsintrång som det innebär för de enskilda individerna och för vår öppenhet som vi (var?) är så stolta över här i Sverige.
Inte bara svenska folket rasar mot lagen utan även tunga remissinstanser som Säpo, lagrådet, Rikspolisstyrelsen och justitiedepartementet uttrycker starka farhågor för det systemskifte lagen innebär för rätten att fritt kommunicera mellan människor.
En intressant notering är att 67 ledamöter var frånvarande vid voteringen i riksdagen.
Sextiosju.
Jag kan inte tolka det som annat än att riksdagen förde svenska folket bakom ljuset i denna viktiga fråga.
Det känns inte alls bra.
Lika lite som när socialdemokraterna på Gotland fortsätter att hävda att strövområdena på Hällarna ska bebyggas trots att det inte är aktuellt.