Att behålla lugnet när larmet går
foto: fredrik sandberg/scanpix
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Larmet går om att minst så många som 400 000 svenskar kommer att drabbas av svininfluensan under hösten. Häromdagen hölls en presskonferens som bland andra Socialstyrelsen kallat till. Man har i samråd med smittskyddsläkarna och Smittskyddsinstitutet beslutat att ändra den svenska strategin för hanteringen av den nya influensan.
Det är inte längre rimligt, hävdar man, att lägga resurserna på att försöka förhindra spridningen i landet utan dessa måste koncentreras på att minska effekterna av pandemin. Nu är det provtagning, behandling och förebyggande åtgärder mot personer i riskgrupperna, alltså de som riskerar att bli svårast sjuka eller dö, och de som vårdar eller står i nära kontakt med dessa personer.
Sårbart samhälle
Det är bra att den svenska linjen baserar sig mer på förstånd är på förfäran. Allt och alla tjänar på ett sådant förhållningssätt. Sjukvården som inte ska behöva tära på sina resurser, staten som inte heller ska behöva sprätta iväg med pengar på oklara hotbilder, och förstås vi svenskar. Vår beredskap ska vara god.
Och som det ser ut nu, är den det också. Trots finanskris och allmänt sett dåliga ekonomiska tider för de flesta av oss, med arbetslöshet och långtidssjukskrivningar i kölvattnet, är vår beredskap god. Det är bra att kunna säga det. Och mena det.
Att nu svininfluensan ser ut att bli höstens nya stora farsot, visar hur sårbart samhället är. Hur många och varierande de olika hotbilderna är. Förut var det krig och fattigdom som var de hemskaste och kanske de enda som räknades som riktig hot, numera är det även terrorattacker, dataintrång och andra IT-hot. Samt förstås då pandemier som svininfluensan. Vi tycks ha blivit sårbarare. Ju mer av teknik och administration, desto mer av skyddslöshet - och skyddsbehov. Det gäller som sagt att hålla sig lugn när larmen går. Så gott det nu går.