Är sjukvården i USA ett föredöme?

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Gotland2009-03-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Eva Nypelius (c) ska resa till USA och studera aktuella frågor inom hälso- och sjukvården. Det ska hon göra tillsammans med 48 andra personer och SKL betalar resan. Inte Gotlands kommun säger Eva. Likväl är ju resan skattefinansierad av oss medborgare.
Man ska bland annat besöka Seattle och studera hur man kan öka effektiviteten i sjukvården. Det kan man göra på ett betydligt närmare håll om det är det som är avsikten.
I USA stod 40 miljoner människor utanför sjukförsäkringssystemet redan innan den globala krisen i det kapitalistiska systemet bröt ut. Idag lär det inte vara ett färre antal människor. Sjukvården kostar samhället mer pengar i USA än i Sverige och är långt mer ineffektiv än den svenska hälso-och sjukvården. I alla internationella index som mäter hur bra sjukvården är i olika länder hamnar USA långt efter Sverige. Det gäller naturligtvis inte för alla som bor i USA. Är du rik, tillhör dem som har jobb och en sjukförsäkring, samt uppfyller de kommersiella försäkringsbolagens alla krav på en god hälsa då kan du klara dej ifall du råkar ut för sjukdom eller olycka.
För Gotlands kommun och för Sveriges kommuner och landsting är den ekonomiska situationen nu synnerligen allvarlig. De skattepengar som SKL har krävt av den borgerliga högerregeringen för att klara sina verksamheter under 2009 utan varsel och uppsägningar lär man inte få.
Att resa till USA i det här läget och med de förklaringar som Eva Nypelius uppger är inte trovärdigt. Spara in resan och låt de skattepengarna gå till sjukvården istället. Det är en långt mer effektiv åtgärd för svensk hälso- och sjukvård.
Läs mer om