Är man sjuk så är man
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är ett initiativ som bör tas på största allvar.
Inte minst måste myndigheter och politiker svara på detta starka uttryck för en högst närvarande oro. Oavsett om man anser att oron är befogad eller inte.
Uppropet inleds med ett vittnesmål om att fler och fler med olika sjukdomstillstånd blivit djupt kränkta och nedtryckta i sina möten med Försäkringskassan. Trots sjukskrivningar och läkarintyg.
Hur reglerna än ser ut har alla rätt till ett respektfullt bemötande, det är ingenting som politiker kan påverka genom ett beslut i riksdagen.
Däremot kan snåriga och hårda regler sätta hård press även på dem som handlägger de konkreta besluten i mötet med sjukskrivna människor.
Om man på grund av sjukdom inte klarar sitt arbete mår man förmodligen redan ganska dåligt även psykiskt. Blir man utöver detta ifrågasatt av tjänstemän som har makt över ens möjlighet till ersättning är tröskeln till ökad ohälsa ganska låg.
Organisationerna bakom uppropet noterar också en ökad oro bland framför allt långtidssjuka för att de inte ska få fortsatt ersättning från Försäkringskassan.
Är man sjuk så är man sjuk. Kan man inte arbeta så kan man inte.
Däremot innebär de nya reglerna ökade möjligheter för långtidssjuka att få hjälp att hitta arbeten som man kan klara av. Ett utrymme som inte var så stort i det förra systemet.
Men för att det finns sjukskrivna som kan jobba till viss del kan man inte utgå från att alla kan det. Det är inte heller meningen med det nya systemet.
Oavsett orsaker så finns oron och är stor, säkert förstärkt av de domedagsprofetior som utmålas av oppositionen.
Det gäller att se förbi politisk taktik och istället se människorna som berörs, lyssna på deras oro och ge dem stärkt trygghet och framtidstro.