Är GTF en spjutspets?

Agerar Gotlands Turistförening, GTF, som en spjutspets för besöknäringen i aktuella frågor, som färjetrafiken, krogöppet, utbyggnaden av hotellrum i Visby och vikten av att få fram en kryssningskaj i Visby?

Agerar Gotlands Turistförening, GTF, som en spjutspets för besöknäringen i aktuella frågor, som färjetrafiken, krogöppet, utbyggnaden av hotellrum i Visby och vikten av att få fram en kryssningskaj i Visby?

Foto: Petra Jonsson

Gotland2007-10-22 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag är glad att turistchefen Anders Murat går in i debatten, om den planerade näringslivsorganisationen Tillväxt Gotland. Jag har i tidigare ledare jämfört den nu föreslagna organisationen med Gotlands turistförening, GTF, och sett att GTF är en förebild för Tillväxt Gotland. Då är det naturligt, att fundera över hur GTF fungerar.
GTF är ju, som Anders Murat påpekar, en demokratisk organisation, där varje medlem har en röst. Den enmansföretagare, som säljer keramik, har lika stark röst som jätten Destination Gotland. Frågan är hur pass effektiv och driftig en organisation av GTF:s och Tillväxt Gotlands typ blir. Jag har precis som många andra framhållit, att det beror på de ledartyper som finns.
Finns det eldsjälar inom GTF, som driver på. Är turistchefen Anders Murat och styrelsens ordförande Hans Klintbom starka eldsjälar, som helhjärtat tar vara på besöksnäringens intressen och driver besöksnäringens frågor intensivt och med eldsjälarnas glöd. I skapandet av Tillväxt Gotland talas mycket om hur viktigt det är med eldsjälar, som kan driva på utvecklingsarbetet.
När jag läser på, genom att undersöka GTF:s hemsida och lyssna runt, så ser jag, att GTF gör mycket bra och framför allt på informationsområdet. Man jag förvånades, att det som nog var tänkt som en marknadsplan för GTF, bara blivit Marknadstänk 2007. I förordet skriver turistchefen, att detta marknadstänk kan "ses som en förenklad marknadsplan utan budget." Har inte de dryga 300 medlemmarna i GTF större krav på sin intresseorganisation, som ska driva på besöksnäringens utveckling och expansion på Gotland? Finns det en riktig professionell marknadsplan för 2008? Med budget?! Och djärva mål för besöksnäringens utveckling på Gotland?
I tidigare ledare efterlyste jag aktion från GTF:s ledning över den långdragna processen för upphandlingen av Gotlandstrafiken. På försommaren blev några av besöksnäringens mest tongivande företagarna (Ewa Werkelin och Niklas Harlevi), starkt irriterade över passiviteten från bland annat GTF i denna fråga. De skrev då en ilsken insändare, som publicerade 14/6 och 15/6 i GA och GT.
Det ledde till att kommunledningen och landshövdingen agerade och så även turistchefen, som skrev ett brev till Rikstrafiken den 16 juni. Är det först när tongivande medlemmar i GTF offentligt ryter till, som ledningen för GTF agerar?
Säkert förväntar sig medlemsföretagen inom GTF, att turistföreningens ledning ska agera i deras intressen och driva på i aktuella frågor, som färjetrafiken, krogöppet, utbyggnaden av hotellrum i Visby och vikten av att få fram en kryssningskaj i Visby. Kanske agerar GTF:s ledning inåt i kontakter med medlemmarna, men det borde väl också synas för den gotländska allmänheten genom att det även sker offentligt. GTF ska ju agera, så allmänheten förstår besöksnäringens betydelse för Gotland. Det vore jättebra om GTF är en förebild och en spjutspets. Men är det så gotlänningarna upplever GTF? Och tycker medlemmarna att GTF är en förebild och en spjutspets?
Läs mer om