Är boven samhället?
Brottsförebyggande rådet anser att det finns skäl att lyfta fram det faktum att de allra flesta i de studerade grupperna inte var misstänkta för något brott alls under en femårsperiod. Det gäller oavsett om de har svensk eller utländsk bakgrund. foto: henrik montgomery/scanpix
Foto: HENRIK MONTGOMERY
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I frustration över - påstådd - polisbrutalitet protesterar traktens ungdomar genom att begå brott. Männens version av händelserna får delvis understöd av socialsekreterare som konstaterar att ungdomarna har sysselsättningsproblem.
- Fritidsgårdarna är stängda, socialsekreterare och fältassistenter är på semester, många av ungdomarna har inte jobb, säger Lotta Lindblom till SR Göteborg.
Saker är aldrig så enkla som de verkar. Det finns naturligtvis en koppling mellan arbetslöshet, sociala problem och kriminalitet. Miljön spelar roll. Men i miljön ingår även individer med eget ansvar.
Individer som begår grova brott kan inte senare skylla på stängda fritidsgårdar eller snåla budgetkrav. Stenkastning och brandattentat har alltid gärningsmän. Det får aldrig vara så att människor fråntas ansvar för sina handlingar. Ingen har rätt att förstöra för andra.
I Sverige har vi länge nöjt oss med schablonmässiga förklaringsmodeller. Vi nöjer oss med att konstatera att det beror på övergripande faktorer. Det fattas fritidslokaler eller satsas för lite på skolan.
Ofta glöms andra aspekter bort. Det kan handla om gäng som utnyttjar polisens passivitet, man visar sin makt genom att terrorisera omgivningen. Ibland kan det till och med vara fråga om enstaka brottslingar som håller hela stadsdelar i sitt grepp.
"Samhället" är inte alltid boven.