Är Almedalen en ankdamm?

Foto: Krister Nordin

Gotland2008-07-18 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Är Almedalen en ankdamm? Jo visst, se på det trevliga och livliga fågellivet i dammen med Thyra Lundgrens vackra skulptur Solfågel i mitten.
Frågan är om också Almedalsveckan är en ankdamm. Det kan upplevas så i den nyhetsförmedling som skett. Rapporteringen har mest handlat om inrikespolitik, FRA och svensk ekonomi nu när alla sju partiledarna varit på plats med sina följen.
Men var var världen under denna vecka? Jo, den fanns faktiskt hela tiden utanför vårt lands gränser. Men inte mycket ordades om detta faktum i talen.
Mona Sahlin gjorde dock en tydlig markering av de internationella frågorna. En fläkt av Palme, kändes det som. Påpassligt under detta 40-årsjubileum.
Få tycks ha kommenterat att Mona Sahlin tog upp Sveriges möjligheter till ansvar och solidaritet i världen. Nu återstår att gå från ord till handling. Huruvida denna internationella markering och utblick var bara retorik eller begynnande praktik?

Global oas
Men världen fanns faktiskt i Visby under Almedalsveckan. I silon i hamnen fanns Östersjötorget. Arrangerat av LO:s Biståndsnämnd och Röda Korset.
Denna globala oas hade i år samlat ett 25-tal ideella och humanitära organisationer plus ett fullspäckat scenprogram med debatter, föredrag, samtal och musik.
Till och med en catwalk, där Parismodet ersatts med enkla vardagskläder och de anorektiska modellerna ersatts med vackra normalviktiga kvinnor och män. Budskapet var tydligt, det finns ett stort behov att förbättra villkoren för textilarbetare i världen. Här har vi alla ett ansvar.
Världen kom också in under en debatt om anhöriginvandring som Rädda Barnen på Gotland anordnade med UNICEF-ambassadören Lill Lindfors som ett intressant dragplåster. En rekordstor publik lyssnade engagerat.
En debatt föranledd av regeringens kritiserade förslag om hårdare regler för invandring av anhöriga. Ett förslag som innebär att barn och föräldrar får mycket svårare att återse varandra. Barn som enligt Barnkonventionen alltid har rätt till sina föräldrar. De två riksdagsledamöter som företrädde regeringen var synnerligen svaga i sakfrågan, men fick förhoppningsvis något att tänka på och bära med sig hem till sin regering.

Högklassig biståndsdebatt
Under en högklassig biståndsdebatt (utan media närvarande, dessvärre) lyftes bland annat kvinnoperspektivet fram av Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag.
Att satsa på bistånd genom kvinnor betyder effektivitet. Att satsa på utbildning av kvinnor betyder utveckling. Att satsa på bekämpning av mödradödlighet betyder liv. Att få in kvinnor i förhandlingar i konfliktområden betyder ökade möjligheter till fred.
Just denna fråga är långt mer avgörande i vår värld än politiker och media tycks vara medvetna om. Detta informerade UNIFEM (FN:s kvinnoorganisation) och Kvinnor för Fred särskilt om på Östersjötorget genom "Operation 1325". Det vill säga vikten av att FN:s resolution 1325 blir verklighet.
En resolution som påtalar nödvändigheten att ta tillvara kvinnors erfarenheter, kunskap och behov i fredsförhandlingar och i återuppbyggande av samhällen efter en konflikt. Världen skulle vara en bättre plats att leva på idag om herrar politiker och ledare tog tillvara kvinnokraft och kvinnoklokskap.
Det borde vara självklart att även denna halva av världsbefolkningen får vara med och forma det demokratiska samhället.
Om dessa frågor tagits upp från Almedalsscenen kunde politiken också lyft från ankdammen. Nått höjder varifrån man fått en utblick över världen.

Läs mer om