Anslagstavlan är alltid i centrum
foto: ingvar karmhed/scanpix
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Avstickaren tar bara en kort stund, men den ger tid till lite filosoferande kring all aktivitet som förr rådde i dessa sockencentra. Jag tycker nämligen det är viktigt att ibland titta i nostalgiska backspegeln för att förstå olika sammanhang i dagens samhälle.
Ett sådant sammanhang som dock är lite svårt att förstå är hur all centralisering som skett kunde gå så snabbt de senaste fyrtio åren. Av den anledningen ser jag det som viktigt att kämpa för att behålla den service som ännu finns kvar på landsbygden och därför genomsyrar det mycket av mina skriverier i ledare, krönikor och Mats meningar. För utan landsbygden klarar sig inte staden och utan staden klarar sig inte landsbygden. Slitet, men viktigt uttryck!
Anslagstavlor
På tal om nostalgi, så finns det också det som överlever i det moderna samhället. Ett exempel är alla anslagstavlor som finns ute i bygderna. Blev därför glad när jag läste Christina Burbecks hyllning till den hederliga anslagstavlan i tidningen Sörmlandsbygden:
"Vilket fantastiskt sätt det är att kommunicera! Och så otroligt enkelt och genialt i en tid översvämmad av SMS och elektroniska meddelanden. Bygdens anslagstavla! I all sin enkelhet överlever den.
En stadig anslagstavla i trä, ständigt stadd i förändring. Alla läser den.
När är det utställning? Vem vill sälja sin båt? När har filmklubben möte? Har någon sett den älskade katten Barsik som försvann hemifrån i augusti?
Kissen beskrivs med "osymetrisk vitmönstrad nos men annars svartvit".
En kärleksfullt ritad teckning av Barsik som just fångat en mus är nedstoppad i en plastficka för att stå emot regn och vind. Det finns många telefonnummer att ringa till.
Har Barsik redan kommit hem tro? Bilden kan ha hängt ett tag för plastfickan har ändå hunnit bli fuktig inuti.
Många pappershörn som sitter kvar efter nedrivna meddelanden på tavlan påminner om att det hänt mycket på bygden och de kvarlämnade häftstiften väntar på nyheter."
Hoppas att anslagstavlorna överlever länge än av egen kraft och inte behöver K-märkas för att få vara kvar.
Dagstidningar
Förresten påminner anslagstavlorna ganska mycket om lokaltidningarna, där de små notiserna och annonssidorna är intressant läsning. Här går det att följa mötesverksamhet, föreningsliv, lokal sport och olika aktiviteter. Själv börjar jag min tidningsläsning med ledarsidorna, men fortsätter sedan direkt med annonssidorna. Som sagt, mycket guldkorn bland annonserna.
Debatten om just papperstidningen - en sådan som du just nu läser - och dess framtid i konkurrensen med de så kallade webbtidningarna på datanätet är ständigt aktuell i mediebranschen. Själv tror jag att papperstidningen har många år kvar på banan.
Antalet sålda tidningar i världen är runt 500 miljoner exemplar per dag och av dessa är 12 500 exemplar GT, Gotlands störstas tidning. Lite fascinerande tanke.
Trädkänslor
Debatten om trädens vara eller inte vara pågår för fullt i Visby. I våras handlade det om de nyplanterade träden utmed Kung Magnus väg och nu senast det faktum att en mängd träd fällts på Norderstrand i samband med hotellbygget. En del vill att träden skall bort för utsiktens skull, andra vill att de skall bevaras för att även staden skall ha gröna lungor.
Oavsett vilken åsikt man har i frågan, så vill jag påminna om min käpphäst: "Tänk först och såga sen. Det tar två minuter att såga ner ett stort träd, men det tar femtio år innan det växt upp ett nytt."
Trevlig helg!