Anarkin lurar runt hörnet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Trafikskadorna är ett av de största folkhälsoproblemen i Sverige, men också ett av de mest underskattade. Hur kan vi acceptera detta år efter år? Med bättre bilar och säkrare vägar borde olyckstalen sjunka betydligt snabbare än de gör. Vad orsakerna till denna motsägelsefulla statistik kan vara är svårt att peka på. En kan man finna hos förarna och det ökade aggressiva körsättet i kombination med dåligt omdöme och för höga hastigheter.
Trafikfrågor är något som alla har åsikter och en egen uppfattning om och det är kanske det som är orsaken till en del av trafikproblemen. Signaturen "En bilist" tyckte till exempel bland annat så här i en insändare i GT förra veckan: " Så länge det är min bil, mitt körkort, mitt liv så kan jag välja om jag vill köra lite för fort, även fast det är olagligt!"
Mentaliteten att jag själv avgör vad som är rätt eller fel i trafiken kan aldrig förbättra samspel och säkerhet. Alla har ju inte samma syn på just vad som är rätt och fel och då blir det lätt både snurrigt och farligt. Känns som att anarkin lurar runt hörnet.
Statssekreterare Leif Zetterberg (c) på Näringsdepartementet, vilka hanterar trafikfrågorna, har uttalat sig så här tänkvärt: "Visst kan man alltid tycka att Vägverket borde få mer pengar, men det viktigaste är att få igång en attitydförändring. Alla vet att man skall vara nykter i trafiken och hålla hastighetsgränserna, men ändå bryter många mot reglerna."
Just det, hur säkra vägar vi än bygger kan de aldrig balansera upp en omdömeslös körning.