Amnestys rapport visar skrämmande kvinnosyn
Foto: Anders Wiklund/SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det berättar Niklas Långström i Dagens Nyheter. Han är docent vid Centrum för våldsprevention på Karolinska institutet och har således forskning bakom denna slutsats.
Den nationella samordnaren för sexualbrottsbehandling, Elisabet Kwarnmark, säger i samma artikel att blottare borde dömas till frivård istället för böter eftersom kopplingen mellan blottare och grova sexualbrott är känd.
Blottning är inget allvarligt brott i rättsligt hänseende.
Hos gemene man är det nästan lite komiskt och man skämtar snarare om blottare än ser på dem som sexualbrottslingar.
Blottare finns i Visby.
När blottare rapporteras till polisen leder det till notiser i tidningen och tyvärr märks även i dessa notiser ibland en humoristisk underton, att det är "lite kul" med nån som springer omkring i tangatrosor eller vad det nu är vid lekplatser eller i skogsdungar.
Det är lätt att sätta skrattet i halsen när man ställs inför faktum att många blottare med tiden avancerar till grova sexbrott och till och med mord.
Inte minst är det viktigt att man anmäler blottare till polisen och inte ser på det som ett skämt.
Även om polisen på direkt fråga nyligen konstaterade att de flesta blottare är oförargliga och ofarliga.
Hur vet man det?
Något som man också helst av allt skulle vilja var ett skämt var resultatet av den undersökning som Amnesty gjorde den 8 mars, på den internationella kvinnodagen. På mer än 30 orter runt om i Sverige tillfrågades drygt 2 600 personer om deras attityder till våldtäkt.
Det är ingen vetenskaplig studie, men undersökningens resultat ger en tydlig fingervisning om några av de attityder kring våldtäkt som finns i vårt samhälle. Och denna trend är minst sagt nedslående.
Det är skrämmande att drygt 20 procent av de svarande tycker att kvinnan har ett ansvar vid våldtäkt om hon klär sig och beter sig "utmanande".
Har hon dessutom flörtat eller hånglat med mannen före våldtäkten tycker 25 procent av de svarande att hon får skylla sig själv om hon sedan blir våldtagen.
Var femte person anser att kvinnan själv har ett ansvar vid våldtäkt om hon är påverkad av alkohol eller droger. Alkohol- eller drogpåverkan anses däremot vara en förmildrande omständighet för en gärningsman.
Tyvärr tror jag att Amnestys rapport (som går att läsa i sin helhet på Amnestys hemsida) ger en ganska bra bild av den kvinnosyn som gäller i Sverige i dag.
Trots all kunskap lever fortfarande myten vidare om mannens okontrollerbara sexualitet och att en av kvinnornas viktigaste uppgifter är att tillfredsställa denna.
Går vi inte med på det samtidigt som vi envisas med att göra oss fina, dricka alkohol och bete oss som alla andra, så är det - om inte okej så ganska förståeligt - att vi blir våldtagna.