Alla ska inte till akuten

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Gotland2008-05-10 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Varje dygn kan 120 gotlänningar såväl lugnas som slussas vidare till rätt instans i den gotländska sjukvården tack vare Sjukvårdsrådgivningen.
Det gör denna länk i vårdkedjan till den viktigaste i själva "sorteringen" av vårdbehövande.
Från och med i dag är de åtta sjuksköterskorna vid Sjukvårdsrådgivningen uttagna i strejk.
I gårdagens GA konstaterar chefen för ambulansverksamheten Maria Borvander att de med stor sannolikhet kommer att påverkas eftersom fler kommer att ringa 112 när man inte kan gå via Sjukvårdsrådgivningen.
En konflikt är alltid besvärlig för båda parter. Förhoppningsvis leder den till förbättringar men en positiv konsekvens som så gott som alltid blir följden är att yrkesgruppen i fråga hamnar i fokus och samhället får upp ögonen för vilken betydelse arbetet har.
Sjuksköterskorna vid Sjukvårdsrådgivningen besparar varje dag många "onödiga" och kostsamma besök på landets akutmottagningar.
När tillgången till icke akut sjukvård drastiskt har försämrats på helgerna, hänvisas allt fler till akuten, trots att det kanske räckt med ett rådgivande samtal eller besök på en vårdcentral.
Jag menar INTE att folk söker vård i onödan, det förekommer säkert men det allra största flertalet söker vård för att de har ont, är rädda eller behöver en diagnos för att få medicin.
Men trots att alla känner behov av omedelbar vård, så hör inte alla hemma på akutmottagningen.
Under konflikten kopplas samtalen vidare till bland annat akutmottagningen vid Visby lasarett.
Akuten som redan är hårt belastad ska alltså, om än bara under några dagar, i större utsträckning bedöma per telefon vilka som man rekommenderar att åka in och vilka som får vänta tills nästa dag. Detta med ett fullsatt väntrum inför ögonen. Ingen avundsvärd sits.
Lösningen på att komma tillrätta med sjukvårdens kostnader kan aldrig vara att göra den otillgänglig.
En utökad rådgivningsverksamhet — som i den bästa av världar även skulle vara kopplad till en psykisk hälsovård - skulle lösa så många knutar.
Inte minst skulle kostnaderna för akutsjukvården med dyra provtagningar minska om man i större utsträckning kunde hitta det verkliga problemet tidigare.
Läs mer om