Absurt om förtryckta män
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Hennes senaste utspel är dock mindre lovvärt. Lindberg hävdar att vi har ett mansfientligt klimat och att genusforskningen är partisk och inte tar upp de problem som är knutna till mansrollen.
Jag håller med om att vi inte diskuterar mansrollen och jämställdhet ur ett manligt perspektiv.
Men att hävda att män som grupp är förtryckt tillför inte debatten så mycket när det finns mängder med statistik och kalla fakta som säger motsatsen.
Camilla Lindberg tar som exempel obalansen mellan föräldrar för vem som är hemma med barnen. Hon menar att kvinnor som grupp här aktivt och medvetet stänger ute män som grupp.
Drar man ner resonemanget till familjenivå skulle alltså en mamma vägra barnets pappa att ta del av föräldraledigheten? Det är möjligt att det finns exempel på detta, jag tror orsaken snarare ligger i det kända, och trista, faktum att kvinnan oftast förlorar mindre ekonomiskt på att vara hemma.
Jag har heller aldrig hört några högljudda protester från män som förvägras vara hemma, snarare ett tyst medgivande av att det kan vara väldigt skönt att fortsätta gå till jobbet...
Ett annat exempel som Camilla Lindberg tar upp är att det oftast är män som utsätts för våld och misshandel. Det är sant liksom det faktum att det oftast också är män som står för våldet, både mot män och kvinnor.
Lyfter man frågan till ett globalt perspektiv blir det absurt att hävda att män förtrycks. I Afghanistan lades nyligen ett förslag till ny lag som skulle ge äkta män laglig rätt att kräva sex av sin fru var fjärde dag.
Någon sådan lag har vi inte i Sverige men vi har en djupt förankrad myt om den manliga sexualiteten som om den inte får fritt utlopp, kan "explodera" i ett övergrepp eller en våldtäkt.
Kvinnors sexualitet och behov talas det mindre om.
Vänsterpartisten Josefin Brink som mötte Camilla Lindberg i TV4:s Nyhetsmorgon i går morse frågade gång på gång efter konkreta frågor där män förtrycks eller förfördelas. Camilla Lindberg kunde bara ge svepande svar som att det är mer tillåtet att skämta om män än om kvinnor samt att män automatiskt har ett underläge i vårdnadstvister.
Det räcker inte riktigt upp till nivån för förtryck enligt min måttstock.