300 jobb bort 2009?
Foto: Fotograf saknas!
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På Nordkalk jobbar direkt anställda cirka 130 personer och dessutom är det hela tiden inne entreprenörer, som gör en massa olika jobb. Den sammanlagt effekten på antalet förlorade arbetstillfällen om Nordkalk lägger ner, ligger runt 300 jobb. Det säger sig självt, att en sådan jobbförlust blir ett dråpslag för hela norra Gotland.
Det vore en sak om det handlade om en övergångsperiod på 10-20 år, men nu ligger nedläggningen så nära som 2009, möjligen 2010. Alltså inom drygt två år.
Frågan om Nordkalk ska få bryta mer kalksten avgörs av Miljödomstolen. Den kalksten som Nordkalk bryter går till en lång rad nyttiga verksamheter i vårt samhälle inom industrin, lantbruket och miljövården. Nackdelen med kalkindustrin är, att det blir stora hål i landskapet. Det påverkar naturen, växter, fåglar och andra djur. Den allvarligaste påverkan, som det nu aktuella brottet kan ge, är påverkan på det gotländska grundvattnet. Som de flesta ser det, är påverkan på grundvattnet den farligaste effekten. Därför måste Nordkalk bevisa, att så inte sker. Och agera så de kan kompensera vattenförluster.
Det avgörande är dock, att det finns stor risk att 300 jobb försvinner från norra Gotland inom 2-3 år. Hur agerar det gotländska samhället med deras politiskt valda inför detta hot? De har sagt att skador på naturen kan tas, för att rädda jobben i 25 år till. Men om grundvattentillgången hotas, offras jobben. Ska 300 helårsjobb inom industrin försvinna? De går inte att ersätta med säsongsjobb inom besöksnäringen. Det är alltså stora värden och en avgörande förändring, som står på spel. Ska 300 jobb försvinna på norra Gotland till 2009 eller blir de kvar 25 år till?