80 Ă„r sedan Finska vinterkriget

Den 30 november bröt Finska vinterkriget ut.

Försvars och sÀkerhetspolitik2019-11-29 05:06
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

GĂ€sttyckare

Det var en av mĂ„nga tragiska konsekvenser av den sĂ„ kallade Molotov-Ribbentroppakten, det vill sĂ€ga uppgörelsen mellan Hitler och Stalin att sinsemellan dela upp Europa mellan sina respektive diktaturer. Bara tvĂ„ mĂ„nader innan hade Hitler startat andra vĂ€rldskriget genom att invadera Polen. Samtidigt krĂ€vde Stalin militĂ€r tillgĂ„ng till de baltiska staterna, för att ockupera dem och för att förbereda anfallet mot Finland. 

Finland kom att bli det stora och hjĂ€ltemodiga undantaget. Trots en övermĂ€ktig motstĂ„ndare – Sovjetunionen satte i slutskedet in en miljon soldater, nĂ€stan 7000 stridsvagnar och 4000 stridsflygplan mot Finlands 250 000 soldater, 30 stridsvagnar och 130 flygplan – lyckades Finland försvara sin frihet och sjĂ€lvstĂ€ndighet. Estland, Lettland och Litauen tillföll liksom lĂ€nderna i Central-Europa Stalin, enligt den delningsplan han kommit överens med Hitler om. Förtrycket och förnedringen av dessa stater bestod under 50 Ă„r fram till 1989. Men Finland förblev fritt, trots att man fick Ă€ndra grĂ€nser och avstĂ„ territorium. Friheten och demokratin avstod man aldrig. 

Det var till betydande del med svenskt stöd som Finland kunde göra detta. NĂ€rmare 20 av flygplanen var svenska. De svenska vapenförrĂ„den öppnades för stöd till den finska armĂ©n. Över hundratusen gevĂ€r, 40 miljoner patroner, mer Ă€n 100 kanoner och 100 luftvĂ€rnspjĂ€ser kom till Finland ur de svenska förrĂ„den. Det svenska försvaret fick genom detta en Ă€n mer urholkad förmĂ„ga. Men det mĂ„ste sĂ€gas att det var det vĂ€rt. Det bidrog till att vĂ„rt grannland förblev fritt.

Det finns nĂ„got att sĂ€ga om detta för vĂ„r tid. De baltiska staterna var alla neutrala och ingick inte i nĂ„gon allians. De var allianslösa. De invaderades skoningslöst med 50 Ă„rs totalitĂ€rt förtryck som följd. Ockupationen av dem anvĂ€ndes för att angripa Finland. Finland var allianslöst liksom de baltiska staterna men utsattes likvĂ€l för Sovjetunionens anfall. 

PĂ„ motsvarande sĂ€tt Ă€r det vĂ€rt att pĂ„minna om att Norge och Danmark skoningslöst utsattes för tyska invasioner och ockupationer, med förtryck och förnedring som följd. Danska och norska judar som inte lyckades fly hamnade under Hitlers förintelseplaner. Även de var allianslösa. Det var bara tack vare de allierades seger över Nazityskland som de Ă„terfick sin frihet. 

De som i dag försöker hÀvda att Sveriges unika tur att stÄ utanför andra vÀrldskriget, berodde pÄ att vi var allianslösa, ignorerar totalt denna historiska verklighet. Danmark och Norge Äterfick sin frihet genom allierade. Finland kunde försvara sig med hjÀlp av Sverige. Det var inte allianslösheten som gav fred eller frihet, utan allierade som bidrog till att demokratin vann mot diktaturen.

Det Àr allianslösa lÀnder som nu riskerar att bidra till instabilitet och till ett utrymme för rysk aggression att söka Àndra den europeiska fredsordningen, sÄ som Ryssland har gjort mot de allianslösa lÀnderna Ukraina och Georgien.