När Sverige stärker försvaret behöver alla vara vuxna i rummet

Johan Pehrson (L), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) Jimmie Åkesson (SD) håller pressträff om det svenska försvaret och vårändringsbudgeten. ”Ett starkare försvar kan finansieras på fler sätt än att höja skatten”, skriver Johanna Schreiber.

Johan Pehrson (L), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) Jimmie Åkesson (SD) håller pressträff om det svenska försvaret och vårändringsbudgeten. ”Ett starkare försvar kan finansieras på fler sätt än att höja skatten”, skriver Johanna Schreiber.

Foto: Jessica Gow/TT

Försvaret2025-03-28 09:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL ASPEKT

Sverige ska genomgå den största upprustningen av försvaret sedan kalla kriget. Som tur är finansieras inte satsningen av skattehöjningar.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 har det pågått en kapplöpning mellan Moderaterna och Socialdemokraterna vilka båda siktar mot målet att vara bäst och mest trovärdiga i försvarsfrågan. Under de tre år som gått har sanningen sjunkit in även hos de andra sex riksdagspartierna: Sverige behöver rusta upp försvaret.

Under en pressträff på onsdagen den 26 mars presenterade Tidö-partierna såväl en del av de satsningar som kommer att göras på försvaret som förslag på hur dessa skall finansieras. Notan kommer att landa på 300 miljarder kronor under en tioårsperiod. Till en början ska satsningen helt att finansieras av lån, vilka sedan trappas ner med en förhoppning om att satsningar på försvaret ska kunna rymmas helt i statsbudgeten år 2035.

Som så ofta gnisslar det när partier inser att de är överens. Det tar antagligen emot lika mycket för Jimmie Åkesson (SD) att Amanda Lind (MP) vill rusta upp försvaret, som det tar emot för Nooshi Dadgostar (V) att behöva erkänna att Ulf Kristersson (M) har rätt om att Sverige måste lägga pengar på krigsmateriel.

Återstår gör då frågan om finansiering. För ett rött, eller för den delen grönt, hjärta är svaret på varifrån pengarna ska komma relativt enkelt: skattehöjningar, förstås. Tack och lov slipper de redan hårt prövade svenskarna det. I alla fall nu. 

Under pressträffen presenterades flera glädjande, välavvägda och kloka förslag. Satsningar på att utveckla hybridförsvaret, till exempel. Ändå kretsar ett litet orosmoln över försvarspaketet tills det klubbats igenom. Under de kommande veckorna planerar Tidö-partierna att ha en rad blocköverskridande samtal i mindre grupper. Förutom samtal mellan partiledarna, handlar det förstås om samtal mellan de ekonomiskpolitiska och försvarspolitiska talespersonerna. Ulf Kristersson var tydlig med att man i dessa samtal kommer att vara “genuint öppna” för att diskutera detaljer.

Statsministern valde dock att inte svara tydligt när han fick en fråga om huruvida upprustningen, på sikt, kan innebära skattehöjningar. Ingenting tyder dock på att vår nuvarande regering har de planerna. Om Socialdemokraterna lyckas bilda en majoritetsregering eller skapa ett Tidö-liknande samarbete där V och MP ingår kan det däremot sluta illa. Riktigt illa.

När Ulf Kristersson tillträdde var hans mantra att “vara den vuxne i rummet”. Nu är det dags att de partiföreträdare som kommer ingå i samtalsgrupperna är just det. Vuxna. Om oppositionen vill bråka om skattehöjningar som den nuvarande regeringen aldrig kommer att rösta igenom kan de lika gärna skutta tillbaka till sandlådan.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en text från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.