SÄ kan framtidstron ÄterupprÀttas

Ekonomisk politik2019-10-11 05:00
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL ASPEKT

Framtidstron brukade kÀnneteckna det svenska samhÀllet. Den sjÀlvklara utgÄngspunkten var att underbara dagar, för att tala med Olof Palme, lÄg framför oss.

De senaste Ă„ren har denna optimism kommit att lĂ€mna plats för en alltmer utbredd pessimism. 

NĂ€r opinionsinstitutet Novus nyligen stĂ€llde frĂ„gan om man pĂ„ fem Ă„rs sikt tror att levnadsförhĂ„llandena i Sverige kommer att ha förbĂ€ttrats eller försĂ€mrats, trodde 37 procent pĂ„ en försĂ€mring. Bara 19 procent trodde pĂ„ en förbĂ€ttring (Fokus 12/9). 

Ekonomijournalisten Henrik Mitelmans nya reportagebok “FramgĂ„ngsresan”, som handlar om hur nĂ„gra lĂ€nder arbetar lĂ„ngsiktigt för att sĂ€kerstĂ€lla en positiv samhĂ€llsutveckling, Ă€r en intressant kontrast till denna pessimism.

I Mitelmans reportage frĂ„n vitt skilda lĂ€nder som Vietnam, Georgien, Israel och Estland Ă„terkommer nĂ„gra punkter. Betoningen av utbildning och ett skattesystem som attraherar bĂ„de rĂ€tt arbetskraft och företag Ă€r sjĂ€lvklarheter. 

Men Mitelmans exempel prÀglas ocksÄ av insikten om att inga framgÄngar kan tas för givna. Erfarenheten av krig och umbÀranden leder bÄde till driftighet och en förstÄelse för att framsteg inte Àr nÄgot som kan lÀmnas Ät slumpen. För att lyckas i en global ekonomi krÀvs en tydlig idé om vart man vill.

Ett exempel pĂ„ detta Ă€r Estlands ambition att bli vĂ€rldsledande inom IT, som fĂ„tt prĂ€gla bĂ„de skattesystem och digitalisering av den offentliga sektorn. 

Ett annat exempel Àr Georgiens arbete för att bli attraktivt för internationella investerare, ett arbete som strÀckt sig frÄn kraftfulla ÄtgÀrder för att bekÀmpa korruption inom polisen till införandet av en lÄg och platt inkomstskatt.

I detta syns en markant skillnad jĂ€mfört med det i Sverige dominerande förhĂ„llningssĂ€ttet, som snarare tenderar att ta vĂ„r position, som ett av de rikaste lĂ€nderna i vĂ€rlden, för given. 

De lĂ„ngsiktiga idĂ©erna om vilket land Sverige ska vara om 20 Ă„r, och vilka reformer som ska ta oss dit, lyser med sin frĂ„nvaro. 

Det riskerar som Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson nyligen konstaterade i en intervju att leda till ett lĂ„ngsamt förfall: “Andra lĂ€nder satsar vĂ€ldigt hĂ„rt i den ekonomiska politiken – med stora framgĂ„ngar – för att bli vinnare i globaliseringen medan Sverige Ă€r rĂ€tt sĂ„ nöjda med lĂ€get.” (Tidningen NU 5/9).

Den mĂ€tthet och brist pĂ„ framtidsperspektiv som Persson varnar för Ă„terkommer i sjĂ€lva verket pĂ„ politikomrĂ„de efter politikomrĂ„de. 

Det duttas med sĂ€rregler i stĂ€llet för att skapa ett skattesystem som lĂ„ngsiktigt gynnar företagande och utbildning. Det Ă€r trots urstarka statsfinanser svĂ„rt att fatta beslut om investeringar i ny infrastruktur. 

UtbildningsvÀsendet tycks impregnerat med flumskolans pedagogiska ideal. Och det har tagit Äratal innan svenska politiker insett att gÀngkriminaliteten Àr ett problem som pÄverkar samhÀllets hela funktionssÀtt. Allt detta urholkar sakta framtidstron.

Att Ă„terupprĂ€tta den svenska framtidstron Ă€r ett politiskt projekt som spĂ€nner över skola och skatter till det allra mest grundlĂ€ggande – den fysiska tryggheten. Riskerar du att bli rĂ„nad eller komma i vĂ€gen för en skottlossning finns inget utrymme för optimism.