LIBERAL ASPEKT
Det handelskrig som USA:s president Donald Trump inlett mot i nästan hela världen kommer att påverka svenska konsumenter och svensk arbetsmarknad.
Onsdagen den 2 april presenterade USA:s president Donald Trump sina planer på att införa höga tullar mot omkring 60 länder. För Sveriges och övriga EU:s del handlar det om 20 procent på varor som importeras till USA, för Kina så mycket som 54 procent. Statsminister Ulf Kristersson (M) var snabbt ute och påtalade att ”vi vill inte ha några handelskrig, det skulle göra vår befolkning fattigare och världen på sikt farligare”. Tyvärr är det för sent för sådana önskningar. För ett handelskrig är precis vad Donald Trump startat, till och med den terminologi som används vittnar om att det är just vad det handlar om.
USA:s finansminister Scott Bessent uttalade sig under onsdagskvällen i den konservativa TV-kanalen Fox News och varnade andra länder för att hämnas eftersom det bara skulle leda till en upptrappning. Det kunde han dock ha hoppat över. Att världens ledare skulle luta sig tillbaka och se på när Trump försöker urholka den globala ekonomin och slå sönder den omfattande internationella handel som under efterkrigstiden gjort både USA och många andra länder rika är orimligt.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har med rätta meddelat att EU är redo att svara på Donald Trumps handelstullar. Hon understryker också att EU står starkt och kommer att göra vad man kan för att skydda sin befolkning mot effekterna av USA:s nuvarande politik.
Med det sagt är det samtidigt oundvikligt att även svenska konsumenter kommer att få vänja sig vid högre priser på en del varor och att arbetsmarknaden inom den exportberoende industrin kommer att bli lidande. Det är mycket olyckligt. Allt vi kan göra just nu är att hålla i och hålla ut, försöka ha förtroende för att våra politiker på såväl nationell som EU-nivå klarar av att parera Trumps värsta galenskaper och hoppas på att de närmaste tre och ett halvt åren går fort.