Vad ska pengarna räcka till – en ständigt aktuell fråga när vi hanterar skattepengar. Den senaste tiden har frågan varit väldigt aktuell i samband med att regeringen släpper sin budget, och det visade sig att Region Gotland hittills har fått noll utdelning av de insatser som investerats för att övertyga regeringen om att Gotlands merkostnader för ö-läget behöver hanteras i statsbudgeten.
Vi behöver fortsätta lobba för att Gotlands innevånare ska kunna få samma nivå på sjukvård som resten av landet – utan att behöva betala betydligt mer. I många länder är detta en självklarhet, men ännu inte i Sverige. Men jag har respekt för att det kan ta några år att sätta den bilden. Vi har redan jobbat med frågan i flera år inom Centerpartiet, och nu har vi efter enträget arbete fullt stöd och gehör ända upp till partiledarnivå i frågan. Vad jag förstår har gotländska företrädare för regeringspartierna nyss börjat jobba med frågan.
Med tanke på ovanstående kan man kritisera S- & M-styret på Gotland för att man vid sidan av den nödvändiga satsningen på att lobba gentemot regeringen gällande ö-läget har lagt så lite kraft på att anpassa Region Gotlands ekonomi efter verkligheten. Det är som om man har förväntat sig att Regeringen direkt skulle skjuta till de pengar vi bad om, i stället för att ha en mer realistisk förväntan om att det kan komma att dröja några år, eller till och med tills vi får en ny regering. Mest förvånad är jag över att moderaterna i styret inte förutsåg regeringens agerande.
Efter mina år i olika nämnder och i regionstyrelsen kan jag konstatera att det finns mycket att göra för att minska kostnaderna. Region Gotland har en tendens att hela tiden addera på saker – som ofta är relevanta, men som ökar utgifterna. Det man dock är betydligt sämre på är att ifrågasätta och ta bort insatser och arbetsuppgifter som kanske var relevanta tidigare, men som nu inte tillför gotlänningarna tillräckligt relativt kostnaden. Jag ser också att mycket kraft läggs på att göra utredningar, ta fram strategier med mera som vi sedan inte har kraft eller kapacitet att genomföra. Vad är då vitsen?
Det har sedan något år varit tydligt att Region Gotland är på väg att försätta sig i en ekonomisk situation som i det närmaste innebär en katastrof för medborgarna på Gotland. Utrymmet att hinna göra något minskar snabbt, och i stället för att hoppas på pengar från staten, åtminstone på kort sikt, behöver vi ta tag i situationen. En bra början är att sluta göra saker som inte är nödvändiga.