Gotlands styrkor måste tas tillvara

DEBATT GOTLÄNNINGEN2015-11-04 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det ekonomiska läget i Region Gotland är fortsatt mycket allvarligt. Det är oroande att vi inte ser det trendbrott som behövs för att bromsa kostnadsutvecklingen. Åtgärdspaketet som beslutades om i våras har inte fått den väntade effekten och regionen går nu mot ett stort minusresultat som enligt lagen om balanskrav måste återställas inom tre år.

Från de borgerliga partierna har vi tydligt markerat att det behövs såväl långsiktiga besparingar som ett tydligare ledarskap för att bromsa kostnadsutvecklingen. I det läge som råder ser vi en styrka i att politiken står enig bakom budget 2016 och att långsiktiga strukturella åtgärder behövs.

Därför ger vi vårt stöd till majoriteten och är med och tar ansvar för Gotlands utveckling! Men vi kommer också att vara tydliga med att följa upp resultatet månad för månad under 2016 för nu måste majoriteten också våga ta beslut i nämnderna som gör att de håller budget!

Regionen måste nå ett långsiktigt hållbart ekonomiskt läge för att bibehålla en bra välfärdsservice och samtidigt jobba med tillväxt och utveckling.

Nämndernas uppgift är inte lätt men de måste nu ge förslag på effektiviseringar och verksamhetsförändringar samtidigt som krisgruppen är tillsatt och har som uppgift att säkra ett positivt resultat 2016 och se till helheten så att långsiktiga kostnadsminskningar sker i regionen.

Jag tänker bland annat på de besparingar som kultur- och fritidsnämnden presenterat. Ger den föreslagna besparingen på biblioteket i Havdhem en verklig besparing för regionen eller finns lokalkostnaderna ändå kvar? Bokbilen, uppskattad av dem som får hembesök men kan det istället samordnas med hemtjänsten?

Besparingar diskuteras nu såväl inom politiken som hos medarbetare och medborgare. Några exempel, måste regionen ha en egen tryckt personaltidning som skickas hem till alla? Kan flera tjänster digitaliseras? Pröva konkurrensutsättning där det är möjligt. Bra att Miljöpartiet vågade stödja de borgerliga partierna när socialnämnden tog beslut om upphandling om personlig assistans. Samma tjänst för brukarna men en besparing på 6-8 miljoner som (S) och (V) sa nej till av ideologiska skäl.

För oss är det viktigt att se på hur vi kan få ut mesta möjliga för våra gemensamma skattepengar samtidigt som vi jobbar med tillväxt och landsbygdsfrågor för att få fler invånare till Gotland. För att klara framtida utmaningar måste regionen jobba med en aktiv poltik för att öka bostadsbyggandet i tätorterna. Nytt ägardirektiv är på väg för Gotlandshem där vi nu fått igenom en ökad ambitionsnivå så att minst 400 nya bostäder ska byggas fram till 2019 och det även utanför Visby.

Dock fick vi inte igenom att bolaget ska kunna sälja fastigheter för att på så sätt delfinansiera nybyggnation. Gotlandshem är dominerande på hyresmarknaden i dag och vi ser ingen fara i fler privata aktörer.

Trenden i dag går mot att många vill söka en annan miljö och landsbygdens status höjs, här har Gotland unika möjligheter med en levande landsbygd och närhet till Mälardalen. Detta är en styrka som vi måste ta tillvara och vidareutveckla.