Politiska hjärnspöken i jobbdebatten

Debatt Gotlands Folkblad2016-05-20 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Efter att jag reagerat på att Centerpartiet valde att presentera en vilja att sänka a-kassan som om de ville höja a-kassan blev jag uppmanad av Eva Nypelius att istället diskutera hur vi får människor i arbete. Jag tog upp handsken men har inte fått något svar. Så jag fortsätter debatten själv.

Centerpartiet och de övriga borgerliga partierna var i avtalsrörelsen under våren ute och på olika sätt föreslog lägre löner. De menade på att låglönejobb skulle lösa mycket av arbetslösheten. Då det inte finns någon vetenskaplig undersökning på hur den enskildas lön påverkar hela arbetsmarknaden kan man bara debattera utifrån olika ekonomiska modeller. Modeller som mycket bygger på politiska åsikter.

Nu har välrenommerade OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling satt ner foten i frågan. När de fick frågan om låglönejobb är en framgångsrik metod för att få människor i arbete i Sverige, svarade de med ett tydligt NEJ. De skulle aldrig rekommendera Sverige att satsa på fler låglönejobb.

När Socialdemokraterna i valrörelsen informerade om att de ville ta bort den mycket dyra ungdomsrabatten på de sociala avgifterna gick bland annat restaurangernas intresseorganisation Visita i taket. Visita med Centerpartiets före detta partiledare Maud Olofsson vid rodret menade att över 5000 ungdomar skulle mista sina arbeten.

Snabbmatsrestaurangen Max skickade ut brev till sina anställda där de i hårda ordalag varnade för att deras jobb riskerade att försvinna om Socialdemokraterna vann valet.

Nu ser vi att deras hot var luftslott, och egentligen bara ren och skär politisk propaganda. Ungdomsarbetslösheten minskar tydligt och Max och deras konkurrenter startar upp fler och fler nya restauranger.

När möjligheten till Rutavdrag försämrades höjdes också röster för att följderna skulle bli katastrofala i form av en ökad arbetslöshet. Nu ser vi hur det blev. Enligt skatteverket har antalet Rutuppdrag ökat jämfört med samma tid förra året.

Vilken tur att vi har en regering som vet hur arbetsmarknaden verkligen fungerar.

För den Socialdemokratiskt ledda regeringens satsningar, som grundar sig på välbeprövad Socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik, har nu börjat ge resultat och vi ser att arbetslösheten sjunker och sysselsättningen ökar.

Debatt