Samtidigt som cirkusen pågår inom Moderaterna lägger regeringen upp riktlinjerna för 2018 års statsbudget. Redan tidigare har det informerats om välbehövliga satsningar.
Finansminister Magdalena Andersson (S) gav löften om minst 20 miljarder kronor mer till välfärden under sommarens Almedalsvecka. Även försvarsuppgörelsen som arbetats fram mellan regeringspartierna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna, och de två borgerliga partierna Moderaterna och Centerpartiet är redan utlovad.
Nu senast under vår Socialdemokratiska statsminister Stefan Löfvens besök och sommartal i Eskilstuna meddelades ytterligare en satsning, nu på Polisen. Regeringens har också utlovat sänkningar av den mycket orättvisa, så kallade, pensionärsskatten, som den förra borgerliga regeringen lät införa.
Men det finns mer utrymme. Svensk ekonomi och därmed även statens går till och med betydligt bättre än de mycket positiva prognoser som tidigare tagits fram. Arbetslösheten sjunker och spås hamna på 5,9 procent till 2019. Sysselsättningen är högre än på 25 år och högst i EU någonsin.
Tillväxten spås öka med 0,5 procent per år. Det underskott på 61 miljarder kronor som Reinfeldt och Borg lämnade efter sig har vänts till ett överskott som beräknas bli 77 miljarder kronor 2020. Den förda politiken gör bevisligen gott och ger bevisligen resultat.
Magdalena Anderssons prognos över hur statsfinanserna kommer att utvecklas ger hela 40 miljarder kronor till satsningar. Något som verkligen behövs. Lärare, barnmorskor, sjuksköterskor, undersköterskor och poliser är yrkesgrupper som behöver bättre villkor, något som inte är gratis.
Sjukvårdens ökande kostnader och nya utmaningar behöver resurser för att kunna lösas. Utmaningar som till stor del beror på att den svenska sjukvården är så bra. Bland annat så överlever fler patienter svåra sjukdomar, men många blir beroende av uppföljande vård och/eller dyra läkemedel resten av livet. Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) beskriver sjukvårdens utmaningar förtjänstfullt i sin krönika här nedanför.
Men det behövs även resurser för att minska och möta de klimatförändringar vi har framför oss. 2016 var det varmaste året som uppmätts på vår planet. Polarisarna smälter och blir mindre, vilket i sin tur leder till att havsnivåerna höjs.
Nu får vi se vad som händer i den kommande budgetprocessen. Kommer regeringen att försöka driva igenom de tänkta skattesänkningarna, trots oppositionens oseriösa hot om misstroendeförklaringar mot statsråd, och därmed riskera en regeringskris. Det får framtiden utvisa.