Regelverken för anställda på myndigheter är uppenbart föråldrade och kan liknas vid slavkontrakt. När en privat verksamhet flyttas får de anställda erbjudande om att flytta med, och de som inte vill följa med blir uppsagda på grund av arbetsbrist.
När en myndighet flyttar är de anställda tvungna att följa med eller säga upp sig själva. Det har Arbetsdomstolen slagit fast efter att Akademikerförbundet Jusek drivit frågan när Fastighetsmäklarinspektionen flyttades från Stockholm till Karlstad.
Skillnaden kan verka marginell, men den ekonomiska skillnaden kan bli förödande för den enskilda.
När man blir uppsagd på grund av arbetsbrist har man rätt till a-kassa med sju stämpeldagars karens (en vecka och två dagar) om man inte hittar något nytt jobb under uppsägningstiden. När man säger upp sig själv straffas man med ytterligare 45 stämpeldagars karens. Omräknat i tid blir det som minst mer än tio veckor utan rätt till ersättning, två och en halv månad utan inkomst. Tanken med den längre karensen är att personer inte bara ska kunna säga upp sig och sen leva på a-kassan, men när det gäller personer som tvingas säga upp sig i samband med att statliga verksamheter flyttar blir det fel.
Förutom den smäll som karensen ger får de anställda inte heller rätt till omställning eller andra försäkringar som är knutna till uppsägningar på grund av arbetsbrist.
Nu riskerar många fler än de anställda på Fastighetsmäklarinspektionen att drabbas, efter regeringens beslut, i slutet av augusti, att flytta fler myndigheter från Stockholm.
Strålsäkerhetsmyndigheten till Katrineholm, Polarforskningssekretariatet till Luleå, Myndigheten för kulturanalys till Göteborg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor till Växjö, delar av ESF-rådet till Gävle, delar av Universitets- och högskolerådet till Visby och delar av Tillväxtverket till Östersund.
Beslutet i sig har jag full förståelse för och stöttar fullt ut, men nu måste staten ta sitt ansvar som arbetsgivare. Det kan inte vara skäligt att personer som inte vill lämna en bostadsort där de trivs ska tvingas säga upp sig själv med de negativa följderna det får. Speciellt när det inte gäller för alla.
Jag har mycket svårt att se skillnad på om man flyttar en industri eller en myndighet från Stockholm till Karlstad. Men skillnaden för de anställda är markant. Inför de nya flyttarna måste staten lösa detta så de anställda slipper bli drabbade av samma smäll som de anställda på Fastighetsmäklarinspektionen.