Kommer borgarna att tona ner sig nu

Debatt Gotlands Folkblad2017-09-14 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I går rapporterade SVT att Transportstyrelsen fattat beslut om att göra avsteg från myndighetens IT-säkerhet redan 2014.

Enligt SVT ska dåvarande infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) meddelats muntligt om avsteget i juni 2014. På fråga från SVT säger Elmsäter-Svärd att hon inte känner till detta. Hon förklarar vidare att hon förvisso var minister då men att hon också var mitt uppe i valrörelsen och annat.

Med den förklaringen kan jag knappast tro att infrastrukturministern informerade sina ministerkollegor, på det sätt som de borgerliga partierna och SD nu kräver av nuvarande ministrar. Förhoppningsvis kommer den här kunskapen få de borgerliga partierna att tona ner sig en smula.

När det gäller Jimmie Åkessons (SD) krav på statsminister Stefan Löfvens (S) avgång känns den verkligen märklig. SD-ledaren har påstått att Stefan Löfven inte kan ha undgått att veta om vad som skett på Transportstyrelsen. Men genom sig själv känner man andra, brukar det heta. Jimmie Åkesson har själv gjort sig känd för att komma undan svåra frågor genom att påstå att han inte vet.

Järnrörsskandaler, märkliga skrivningar i partiets politiska dokument och många andra frågor har besvarats med att han inte har någon vetskap. Vissa av dem har det sen visat sig att Åkesson inte bara haft kännedom om, utan han har även agerat för att minimera den skada som riskerade att uppstå.

Så att Jimmie Åkesson utifrån sina egna erfarenheter påstår att statsministern ljuger är mer ett tecken på självkännedom.

För exakt en vecka sedan skrev jag en ledare om att det är systemet det är fel på. Något som nu återigen bevisas i och med uppgifterna om att Transportstyrelsen gjort avsteg från IT-säkerheten redan 2014.

Trycket på myndigheterna att spara in på allt de kan har skapat ett felaktigt sätt att handskas med bland annat IT-säkerhet. Nu måste den skutan vändas.

Om man inte har tagit detta med datasäkerhet på allvar tidigare som måste man nog göra det nu. SVT, som varit på tårna, rapporterar även att en av de största dataintrångshärvorna i Sveriges historia nu är på väg att nystas upp. Åtal är tänkt att väckas på måndag mot de personer som man misstänker för dataintrången.

De som misstänks för intrången är yrkeskriminella som genom att plantera virus i datorer hos företag, finansiella organisationer, myndigheter och kommuner kunnat ta sig in i deras datasystem. Ligan har på detta sätt lyckats komma över upp emot 40 miljoner kronor.

Ligans framfart visar hur lätt det är för de som vill och har kunskap att ta sig in i datasystem med känsliga uppgifter. Nu finns det verkligen fog för att se över hur myndigheter handskas med IT-säkerheten.